Jelenlegi hely

Népviselet napja a Dévai Szent Ferenc Alapítványnál

Népviseletbe bújtak a gyerekek Déván

/ Szabó Annamária /
szabo.annamaria képe
Megannyi világnapot tartunk számon, és szerencsére egyre több az olyan, amely a hagyományaink őrzésével kapcsolatos. Egy ilyen kezdeményezéshez csatlakoztunk mi is, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány gyermekeivel.

2015-ben indult egy kezdeményezés, miszerint a sok világnap közül legyen egy, amely a gyönyörű népviseletek körül forog. Így április 24-én, a világon bárhol, ahol magyarok élnek, aki teheti népviseletet ölt magára. Úgy gondoltam ehhez a naphoz mindenképpen érdemes csatlakozni, mert tapasztalataim szerint nincs olyan gyermek, aki ne érezné magát különlegesen, ha népviseletet ölthet magára. 

Az idei népviselet napja, kicsit máshogy zajlott, mint az eddigiek, hiszen mindenki otthon, a maga csendességében bújt viseletbe, de a képek által mégis eljuthat az egész világhoz, hogy a dévai gyerekek is viseletben pompáztak. 

  

A szervezés már egy héttel a VI. Népviselet napja előtt elkezdődött. Égtek az online videó vonalak és csoportos "találkozón" meséltem el a hozzám néptáncra járó gyerekeknek, mit is terveztem erre a napra, és hogyan tudjuk ezt a "távolból" megvalósítani. Az alapötlet így szólt a hivatalos felhívásban: "Válaszd ki népviseleted egy darabját (szoknya, mellény, blúz/ing vagy csak egy pántlika....) és vedd fel egy mai ruhával kombinálva. Bátrabbak teljes viseletben is lehetnek a nap folyamán. " Én úgy gondoltam, a dévai gyerekek elég "bátrak" ahhoz, hogy a teljes viseletet magukra vegyék. Kijelöltük a felelősöket, akik irányították a munkát, zsongtak a telefonvonalak, hogy a gyermekek nevelőivel egyeztetve sikeresen végrehajtsuk a megbeszélteket. Akik segítségét itt is szeretném megköszönni!

   

A viseletek csak arra vártak, hogy a sok mosolygó gyermek végre bennük ragyogjon. Különböző helyszíneken készültek a képek, amelyek megörökítették a Szent Ferenc Alapítvány gyermekeit a VI. Népviselet napján. A tavaszi virágözönt kihasználva elbűvölő hangulatú képek születtek ezen a különleges napon.

 

De én sem tétlenkedtem ez idő alatt. A mezőségi viseletemet magamra öltve, és a közelben lévő jó barátokat is viseletbe öltöztetve, egy rövidke videót forgattunk, mellyel beharangoztuk a dévai gyerekek képeit.  A videó az alábbi linken tekinthető meg: https://www.youtube.com/watch?v=08aYOmJy0hg

Úgy vélem, ahogy az ember felölti ezeket a ruhadarabokat, teljesen átszellemül, és érzi a gyökereit. Én most az anyaországtól távol, határon túlról éltem meg ezt a napot. Úgy éreztem mindvégig, hogy amíg rajtunk és a gyerekeken is viselet van, tovább éltetjük a hagyományt, és teszünk azért, hogy az utánunk következő nemzedékeknek is érték maradjon a népi kultúra, a tánc a zene és a gyönyörű viseletdarabok.