Jelenlegi hely

„A Nők Iskolája” színházi est, könyvbemutatóval az „Europa” - Club szervezésében Bécsben

/ Keller Rita /
keller.rita képe
2016. február 13-án, szombaton az „Europa” - Club szervezésében Székely Szabó Zoltán könyvbemutatója és Kárp Györggyel közös kabaréműsora indította az aznap esti programot, majd Moliere „A Nők Iskolája“ című komédiáját mutatta be a bécsieknek a marosvásárhelyi Spectrum színház, telt házas közönség előtt.
Székely Szabó Zoltán könyvbemutatója és Kárp Györggyel közös kabaréműsora"A Nők Iskolája" előadás közönsége"A Nők Iskolája" előadás"A Nők Iskolája" előadás fináléja

Nagyszámú közönség gyűlt össze ezúttal is az „Europa”-Club kulturális délutánján, ahol Székely Szabó Zoltán, erdélyi magyartanár és színész könyvbemutatója volt az első programpont, aki 20 évig élt Bécsben barátai ismerősei körében. Kezdetben taxisként küzdött a megélhetésért, de vágyai, tehetsége a színházi élethez vonzotta. Az „Europa”-Club vezetőségi tagjaként elérhette vágyait, s Bécsben töltött életszakaszában mintegy 70 nagyszínházi előadást és előadóesteket, kamaradarabot szervezett bemutatásra a Bécsben élő magyaroknak Erdélyből és a Felvidékről.

„Ezzel segítettem a társulatokat, hiszen nem biztos, hogy eljutottak volna nyugatra, sokan első ízben jártak Bécsben”, mondta Székely Szabó Zoltán. Smuk András pedig így méltatta, hogy „Székely Szabó Zoltán ambíciója pedig az itt élő magyarokat is segítette – hiszen így élő magyar színházban lehetett rendszeres élményük, ami nagyban hozzájárul a nyelv, a kultúra megtartásához”.

Hazatérése Erdélybe nyugdíjba vonulása után következett be. Ott Románia első magánszínházának a Spectrum színháznak lett a tagja, akiket elhozott vendégszereplésre Bécsbe, s a könyvbemutató után színészi képességeit is csillogtatta. A Spectrum színház egy fiatal színház, különlegessége, hogy Románia első magánszínháza. Vezetője és rendezője Török Viola. A színháznak kuriózuma az is, hogy a többi tagja közül is sokan hosszasan éltek külföldön. Németországban élt Török Viola, Szász Anna New Yorkból tért haza, ahol magyar iskolát, amatőr színházat vezetett évtizedekig. Az Erdélybe, Marosvásárhelyre való visszatérésük után, közös lelkületük, tapasztalataik, ambíciójuk erejével megtalálták egymást, s a közös játék csak erősíti összetartozásukat, tenni akarásukat. Színpadra vitt darabjaikkal tapasztalataikat, élményeiket szeretnék átadni az otthoniaknak, hogy táguljon látásmódjuk, nyitottságuk a világra, az újra. A Moliere „A Nők Iskolája” című előadás is -melyet vastapssal hálált meg a bécsi közönség - különleges előadás volt, ahol ötvözték a francia klasszicizmust és a magyar hagyományokat, népdalokat, Török Viola rendező szándékai szerint az „európaiság” bizonyítására. Kiemelkedő volt Szélyes Ferenc tehetséges színész alakítása, aki már ismert a bécsi magyar közönség előtt, hiszen már több mint tíz éve jár rendszeresen ide a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház tagjaként, és tehetségével hívta fel magára a figyelmet. Az előadás után büfé várta a vendégeket, ahol alkalom nyílt beszélgetni a színészekkel is.