Jelenlegi hely

Nyitracsehi Pázsit kertje

/ Csordás Mária Emőke /
csordas.maria.emoke képe
Zoboralja lenyűgöző tája sok kincset rejt magában. Egy ilyen kincs a kevésbé ismert Csámpai Sándor és Mária füvészkertje is.
Pázsit kertPázsit kertPázsit kertPázsit kert

Nyitracsehi (Csehi, szlovákul Čechynce) Nyitrától pár kilométerre délre található. Az egykor teljesen magyar település régen a nyitrai vár tartozéka volt, és annak várjobbágyai lakták. A település templomának közelében bújik meg egy romantikus, természetes kert, amelyet csak 'Pázsitként' emlegetnek a helyiek. Jellege a füvészkerthez hasonlít. Vadregényes növényzete sok különös virágzó növényfajnak ad otthont.

A kert június 14-én megnyitotta kapuit a Manócska óvoda gyermekeinek. Sanyi bácsi nagy tál friss cseresznyével várta a gyerekeket. Egy nagy hintát szerelt az egyik fára, amelynek egy gyerek sem tudott ellenállni. Megfigyeltük a kert faunáját és flóráját, megcsodáltuk Sanyi bácsi saját készítésű rovarhoteljét, számos kisebb-nagyobb kerti tavát, különös növényeit, és megtudtuk, hogy a kert egy nagyon ritka orchidea faj otthona.

A majdnem három hektár területű kertet anyagi támogatás nélkül, önerőből szépítik és fejlesztik a tulajdonosok már bő tíz éve. Több kisebb-nagyobb fa létesítmény, pihenő, kunyhó található a kertben. Az utóbbi években régi háztartási és mezőgazdasági eszközök gyűjteményével gyarapodott a füvészkert.

A Csámpai család nem csak ezzel a gyönyörű kerttel, hanem egy tájházzal is büszkélkedhet. A régi szülői házat rendezték be és újították fel, az enyészetre ítélt régi használati tárgyakkal berendezve. Sok értékes tárgyat mentettek meg, restauráltak és a mai napig őrzik az utókornak.

Egy-egy tárgyhoz személyes történet fűződik, de vannak olyan népművészeti értékek is, amelyeket az emberek postán küldtek el Sándor bácsinak, vagy látva a család értékes munkáját és fáradozását, az idősebb generáció tagjai személyesen keresték fel a tájházat és ajándékozták oda népviseletüket, kézimunkájukat.