Jelenlegi hely

Nyolc nap a Krisztus-hívők egységéért

/ Zs.Nagy Bernadett /
zs.nagy.bernadett képe
2017-ben tizenegyedik alkalommal szervezték meg az ökumenikus imanyolcadot Brassóban. Ennek keretében január 18-25. között nyolc templomban három nyelvű istentiszteleten (magyar, román, német) vehettek részt a hívek. Összesen hét felekezet képviseltette magát. A téma a megbékélés, illetve Krisztus szorongató szeretete volt.
prédikációhívekimatemplom

Az imanyolcadot szerda este Koszta István evangélikus lelkész prédikációja nyitotta a Brassó Bolonyai római katolikus templomban. Csütörtökön Fay Leó Lóránd római-katolikus plébános a Szász-evangélikus “fekete templomban” tartotta meg beszédét. Harmadik nap a Magyar-evangélikus templom adta a helyszínt, Ménessy Miklós református lelkipásztor pedig hirdette az igét, aki zárásként három nyelven is ismertette velünk Teréz anya gondolatait:

“Az élet egyetlen - ezért vedd komolyan! Az élet szép - csodáld meg! 
Az élet boldogság - ízleld! Az élet álom - tedd valósággá! 
Az élet kihívás - fogadd el! Az élet kötelesség - teljesítsd! 
Az élet játék - játszd! Az élet vagyon - használd fel! 
Az élet szeretet - add át magad! Az élet titok - fejtsd meg! 
Az élet ígéret - teljesítsd! Az élet szomorúság - győzd le! 
Az élet dal - énekeld! Az élet küzdelem - harcold meg! 
Az élet kaland - vállald! Az élet jutalom - érdemeld ki! 
Az élet élet - éljed!”

Ezután következett a hívek imája, minden felekezet részéről két személy mondott könyörgést. Negyedik nap a Sf. Petru görög-katolikus templom volt a vendéglátó, ahol Christian Plajer szász-evangélikus lelkész prédikált. Vasárnap este a Belvárosi református templomban gyűltek össze a hívek, hogy Illyés Imre római-katolikus káplán beszédét hallhassák. Hatodik nap Kassay Géza református lelkipásztor az Unitárius templomban, míg hetedik nap Andrási Benedek unitárius lelkipásztor prédikált a Reménység Háza református templomban. Végül, utolsó nap az Astra-i Szent kereszt római-katolikus templomban Flavius Florea görög-katolikus esperes tartott beszédet.

“Az imanyolcad megszervezése a papok kötelessége. Az, hogy igény van erre, bebizonyosodott azáltal, hogy a templomok zsúfolásig megteltek mindegyik alkalommal. Soha nem volt aktuálisabb a keresztény tanítás erkölcsi értékeiről beszélni, mint most. Három etnikum egymás kezét megfogva mondta a Mi Atyánk-ot, ezzel az egységet hangsúlyozza, hiszen Krisztus nem személyválogató. Nem törekszünk uniformizálódásra, sem etnikai, sem vallási szempontból. Mindenki a saját értékeit, hagyományait őrizze, ápolja és gyarapítsa és azokkal járuljon az Isten színe elé” – mondta Koszta István evangélikus lelkész, az esemény főszervezője.

Köszönjük szépen a híveknek és az összes lelkésznek, hogy nyolc napos lelki feltöltődést kaptunk!