Jelenlegi hely

Nyugat-szlavóniai kisebbségek kulturális fesztiválja

/ Tóth Rebeka /
toth.rebeka képe
2015. 11. 14-én Bród-Szávamente megye és Okučani járás támogatásával az SKD „Prosvjeta” Pododbor szervezésével negyedszer rendezte meg Okučani a nyugat-szlavóniai kisebbségek kulturális fesztiválját .
Daruvári Magyarok KözösségeOkucani néptáncegyüttesSlavonski Brod néptáncegyütteseTkanica

A programon néptáncegyüttesek, kórusok előadásait élvezhette a közönség, emellett a szlovák kisebbség standjánál nemzeti ételeket kóstolhattak, a cseh és olasz közösség standjainál pedig a jellegzetes kézi készítésű termékeiket vásárolhatták meg.

A rendezvény fő célja ezúttal nem a hagyomány- és identitásőrzés volt, hanem a múlt sebeinek feledése, a békés együttélés prezentálása; a tolerancia megerősítése és a kulturális sokszínűség tiszteletben tartása voltak a program jelszavai. A fellépők előadásaikkal a különbözőség értékességéről tettek tanúbizonyságot.

A magyar kisebbséget a Daruvári Magyarok Közösségének kórusa a „Hungarinka” képviselte.

A többségében szerb közösségek mellett képviseltette magát a cseh kisebbség, Češka beseda Sređani, a KUD „Crni biser“ Sisakról, szlovákok Našiceből, olaszok Lipikről, ukránok  Slavonski Brodról, a KUD„Mladost-Zalužani“ Banja Lukaról, az SKD „Prosvjete“  Gradca Viroviticaról, Voćinaról és Viškovoról, a KUD„Tkanica“ Okučaniról és a házigazdák egyesülete a „Prosvjete”.

A program után a Daruvári Magyarok Közösségének tagjai ellátogattak az SKD Okučani közösségi házába, melynek részét képzi egy múzeum, könyvtár és az etnoszoba.