Jelenlegi hely

Októberben bálból-bálba

Szüreti bál egy Dél-erdélyi szórvány-közösségben

/ Tímár Karina /
timaru.andreea.carina képe
Az őszi kulturális programok kiemelkedő eseménye a petrozsényi magyar közösségben az október 25-i szüreti bál, amelyet az RMDSZ szervezett. Székelyföldről érkeztek muzsikusok, Dicsőszentmártonból táncosok, valamint a Petőfi Program Hunyad megyei ösztöndíjasai is részt vettek a rendezvényen, de még a magyar tagozatú iskolában a gyerekek is kitáncolhatták magunkat.
Táncoló talpakTímár Karina, Vörös Árpád,Szabó AnnamáriaTáncoló talpakDicsőszentmártoni fiatalok

A Zsil-völgyi Petrozsényben már hagyománnyá vált a szüreti mulatság megszervezése, amikor a baráti körök, a rokonok, ismerősök közösen részt vesznek egy mulatságon és a meghívott vendégekkel együtt magyar kulturális környezetben, jó hangulatban tölthetnek egy estét. Az összejövetel helyet és alkalmat biztosít az emberi kapcsolatok ápolására, ugyanakkor a hagyományok felelevenítésére. Az eseményen felidézik a múltban zajlott bálok emlékét, a hosszú nótaestek jó hangulatát, és ugyanakkor kikapcsolódnak a mindennapi élet egyhangúságából.

         

Igen szép számban jelentek meg résztvevők, akik nemzetiségtől függetlenül forgatták szoknyájukat, ropogtatták csizmájukat a Székelykeresztúrról érkezett Lendület Band muzsikájára. Az idei bálban szokatlan módon a dicsőszentmártoni fiatal táncosok, valamint a Petőfi Program dévai, csernakeresztúri, petrozsényi ösztöndíjasai és nem utolsó sorban a Mihai Eminescu magyar tagozatú iskola és a Jézus Szíve Gyermekvédelmi központ táncoló talpai különböző néptánc műsorokkal szórakoztatták a résztvevőket. A műsor összeállításban fontos szerepet tulajdonítottunk annak, hogy szórvány-közösségekből származó népviseletekben táncoljuk el az adott vidék táncait. Ennek köszönhetően a résztvevők láthattak Küküllő-menti, mezőségi és moldvai népviseleteket, táncokat. 

  ​    

Éjfélkor a szőlőkoszorút sorsoltuk ki, és folytatódott a mulatság, a tánc. A nép gyérülése azonban nem okozott nagy hangulatváltást, hiszen a legények, férfiak jókedvvel belevágtak a nótázásba és így hegedűszótól és a nótázástól zengett a terem.