Jelenlegi hely

Október 23-i megemlékezés Bosznia-Hercegovinában

Magyarok találkozója Travnikban

/ Fülöp Dóra /
fulop.dora képe
Az elmúlt években hagyománnyá vált a Bosznia-Hercegovinában élő magyarok körében, hogy közösen emlékeznek meg az 1956-os eseményekről, így idén is egy közös kirándulással igyekeztük közelebb hozni egymáshoz a boszniai magyar egyesületeket, illetve a Bosznia-Hercegovinában dolgozókat.
Közös ebédMagyarok VlasicbanHUM Szarajevói Polgári Egyesület TravnikbanNégyesi József nagykövet úr megnyitója

Az idei évben Travnikban, a két egyesület között félúton szerveztük meg a találkozót, ahol közös városnézést követően ellátogattunk egy sí-és szabadidőközpontba, ahol Négyesi József nagykövet úr köszöntője után egy közös ebéd, majd beszélgetés vette kezdetét.

Felszólalásában nagykövet úr kiemelte az ’56-os események jelentőségét és üdvözölte a HUM Szarajevói Magyar Polgárok Egyesületének, illetve a banja lukai Magyar Szó Egyesületének tagjait, a Szarajevói Magyar Nagykövetség jelenlévő munkatársait, illetve a Bosznia-Hercegovinában szolgálatot teljesítő magyar katonák  (EUFOR)  közreműködő tagjait.

Az összejövetelen részt vett Négyesi József, Magyarország szarajevói nagykövete, a HUM Szarajevói Magyar Polgárok Egyesületének elnöksége és tagjai, a banja lukai Magyar Szó Egyesület elnöksége és tagjai, a Szarajevói Magyar Nagykövetség munkatársai, Slaven Grbić, Banja Luka tiszteletbeli konzula, illetve a két egyesület magyar nyelvtanfolyamának tanulói.

Mivel az út Szarajevóból és Banja Lukából is meghaladja a két órát, a buszban volt lehetőségünk közösen is megvitatni az október 23-i eseményeket. Az elmúlt évtizedek eseményeinek ismeretében megérthetjük, hogy a Bosznia-Hercegovinában élő lakosságot igen érzékenyen érintik a forradalommal kapcsolatos történések, ennek ellenére azok a tagjaink is komoly érdeklődést mutattak a történelmünk iránt, akik csak pár hete csatlakoztak egyesületeinkhez.