Jelenlegi hely

Online művészet a Rovásban...de mi is maga a Rovás?!?

Művészeti kerekasztal-beszélgetés a Rovás Akadémia Facebook-oldalán

/ Tasnádi Szandra /
tasnadi.szandra képe
Ha már eleged volt a sok Netflixes sorozatból, már minden hobbidban kiélted magad, amit eddig a rohanó életmódod miatt nem tudtál, és már a konyhában töltött idő is kezd sok lenni, töltsd művészettel az estéidet velünk!

A Rovásban is átalakult a művészeti és kulturális tevékenység a járvány elérkezésével. Online művészeti beszélgetésekre, foglalkozásokra fókuszálnak. Egy izgalmas programjuk a csütörtökönkénti kerekasztal-beszélgetés a művészetről, a Rovás Akadémia Facebook-oldalán. Itt mindenki a szubjektív véleményét mondhatja el művészeti kérdésekről. Gyere, és beszélgess velünk, művelődjünk együtt a Rovás Akadémia Facebook-oldalán, minden csütörtökön este 19 órától!

Most pedig nézzük is meg, mi is maga a Rovás, és milyen értékeket képvisel felvidéki művészeti csoportként, mi az ő saját hitvallásuk, amelyet honlapjukon is olvashatunk:
https://www.rovart.com/hu/index.php?page=rovas-alkotocsoport

A Rovás kulturális és képzőművészeti tevékenységet folytat, célja szellemi értékek létrehozása. Tevékenységével az értelmiséget szólítja meg. Elsősorban a művészetekre fókuszál, kiemelten a képzőművészetre, az iparművészetre, a film- és fotóművészetre (ezek számítógépes feldolgozására), a színművészetre, az irodalomra és a társadalomtudományokra, valamint a népművészetre és a kézművességre. Szabad alkotótevékenységgel, kiállítások, workshopok és alkotótáborok szervezésével foglalkozik, valamint különböző előadásokkal és szimpóziumokkal, művészeti logisztikával (érdekképviselettel és menedzsmenttel), újságírással és kiadói tevékenységgel is. Tehetséggondozó programja keretében beindította a Szabadművészeti Esti Iskolát, a tanulmányi utak szervezésére specializálódó RovasVoyage-t, alkotószabadságra szakosodó művészeti rezidenciát hozott létre (amelynek keretében szállást és műtermet biztosít). A Rovás alkotói a szabad művészetet és a független kreativitást preferálják, amelyet nem befolyásolhatnak az éppen divatos trendek vagy a szaktudás hiánya. Nem a megbotránkoztatás, a megdöbbentés, az értékek tagadása és kigúnyolása, nem a cinizmus piedesztálra emelése a céljuk, nem a rombolás, hanem az esztétikumra és az átgondolt formavilágra támaszkodó építő jellegű művészet maga. Az áldozathozatalra képes, a rossz ellen a szavát felemelő, az értékeket megvédő és folyton újabbakat teremtő kreativitás. Nem a “mindenáron más”, hanem a továbbfejlődő! A Rovás alkotói és tagjai magasan kvalifikált értelmiségiek, szakemberek, a kortárs művészvilág számára többé vagy kevésbé ismert egyéniségek, középiskolák és egyetemek tanárai vagy szabadúszó, neves művészek. A tagságot azonban nemcsak művészek alkotják, hanem azonos hullámhosszon lévő értelmiségiek.

Több mint 2004 óta működik sikeresen a társulás háromnyelvű internetes újságja, a RovArt, amely a felvidéki magyar művészetet és kultúrát akarja a magyarországi magyarok, a székelyek és partiumi magyarok, a délvidéki és kárpátaljai magyarok előtt bemutatni; szlovák nyelvű oldala a szlovákság felé nyit és szolgál kellő információval arról, hogy élő magyar kultúrája és művészete van Szlovákiának, amely nem azonos a "magyar nemzetiségű szlovák" terminológiával. Az angol oldal a világ felé nyit és mutatja be céljaikat és törekvéseiket, programjaikat és megvalósult projektjeiket. A RovArt a felvidéki magyarok első kortárs művészeti lapja volt 2004-es indulásakor. A lap a Rovás szellemi manifesztuma is egyben: www.rovart.sk.

Löffler Béla kassai szobrász villájában (hajdan Szent László utca, ma Kmeťova 34.), amely nagy kerttel, belső udvarral, tetőtér-beépítéssel, műtermekkel, műhelyekkel, egész pincerendszerrel rendelkezik, hozta létre a Rovás civil szervezet az Akadémiát – a művészek szabad egyesületét. Önerőből beindítottak egy kis galériát, egy klubot és egy művészkávézót, műtermekkel, oktatótermekkel, műhelyekkel, szálláslehetőséggel...

2010-ben a társulás Pro Cultura Hungarica díjban részesült,  2015 szeptemberében Magyar Termék Nagydíjat kapott (elsősorban a szerkezete végett) mint olyan szellemi termék, amelynek színvonalát a Magyar Állam garantálja.