Jelenlegi hely

Örökségünk Őrei vetélkedősorozat – Diákok értékmegőrző vetélkedője

Diákok népszerűsítik az örökbefogadott épített örökséget Erdély szerte

/ Szekérné Tóth Andrea /
szekerne.toth.andrea képe
Nagyon szép és lélekemelő tevékenységek jellemezték a novemberi hónapomat. Szeretnék beszámolni erről a nagyszerű kezdeményezésről, aminek aktív szereplője lehettem. Egyben bátorítok minden Ösztöndíjast, hogy ismerje meg és hirdesse ezt a lehetőséget! Bízom benne, hogy cikkem jóvoltából több településen is a figyelem ezekre a lelkes csapatokra irányul!
Kemény GólyabálTemplomos LovagokAdventi koncertMagyarfülpös

Azt gondolom és vallom, hogy a szép magyar szó, a magyar kultúra, épített örökségünk, a magyar mise és istentisztelet, az odafigyelés, a törődés olyan a szórványban élő nemzettársainknak, mint a levegő: éltető.

„Szerte Erdélyben, de különösen a szórványvidékeken életbevágóan fontos az értékmegőrzés, ennek tudatában indította útjára a Romániai Magyar Demokrata Szövetség 2012-ben, a Szórvány Cselekvési Terv részét képező, elsősorban diákokat, iskolákat megcélzó Örökségünk Őrei – Fogadj örökbe egy műemléket programot.

A kezdeményezés célja a szórványban és interetnikus környezetben élő magyar közösségek identitástudatának megőrzése és fejlesztése, a közösségi élet helyszíneinek biztosítása, az összetartozás érzésének kialakítása és fenntartása, épített örökségünk védelme, ápolása által. Kiemelt cél ugyanakkor megértetni a kisiskolásokkal, a nagyobbakkal, de a pedagógusokkal, szülőkkel is, hogy a kultúra – amelynek az épített örökség is része – köt össze egy nemzetet, az ezekre való odafigyelésnek van igazán megtartó ereje. Akkor vagyunk biztonságban, ha épített örökségünket nem lerombolják, hanem műemlékeinket, templomainkat, kastélyainkat karbantartják, felújítják, ismerik és látogatják.”

Az elmúlt évek során többször volt lehetőségem ennek a remek programnak részese lenni. Idén Petőfi Ösztöndíjasként igyekeztem segíteni a fogadó szervezetem által patronált marosvécsi Kemény Kastély örökbefogadását.

Az események nagyon gyorsan követték egymást, és mire „észbe kaptam”, már több örökbefogadó csapat is megkeresett, hogy segítsek a versenyhez tartozó feladatok szervezésében, lebonyolításában.

Így a novemberi feladataim jelentős részét kitette a tervezés, szervezés és a különböző médiatartalmak gyártása. Természetes cseppet sem bántam, sőt örömmel végeztem a munka rám eső részét.

Marosludastól Gyergyószentmiklósig több kisebb diákközösség is benevezett a versenybe.

Így a vécsi templom Templomos Lovagjai, a marosludasi iskolások, akik a magyarózdi Radák-Pekri kastélyt vették szárnyaik alá, valamint a gyergyószentmiklósi Örmény Templom Őrei és a Vécsi Vár Őreivel is igyekeztem minél több programot szervezni és megvalósítani.

Nagyon felemelő órákat, napokat töltöttem ezekkel a lelkes kis csapatokkal. Tisztelet és hála jár nemcsak a diákoknak, hanem az őket támogató pedagógusoknak, intézményeknek, egyházi segítőknek.

A szervezett programok között mindenféle tevékenység szerepelt, így például voltunk bálban, jótékonysági vásárt szerveztünk, gyönyörű adventi koncertet adtunk, gyermekotthonok kis lakói arcára csaltunk mosolyt közös alkotó délután szervezésével amelyen a 16-17 éves nagylányok és fiúk hihetetlen türelemmel és kedvességgel pátyolgatták az otthonok lakóit.