Jelenlegi hely

Országos emlékműsor a Magyar Kultúra Napja alkalmából

Átadták a Csemadok-díjakat

/ Rozsnyói-Zsolczer Csilla Edit /
rozsnyoi.zsolczer.csilla.edit képe
1989-óta január 22-én ünnepeljük a Magyar Kultúra Napját, annak emlékére, hogy 1823-ban ezen a napon zárta le a Hymnus kéziratát Kölcsey Ferenc. Erre emlékezvén, Galántán január 20-án tartotta a Csemadok Országos Emlékműsorát melynek keretében adták át a Csemadok-díjakat, kifejezve tiszteletüket és megbecsülésüket a hosszú évtizede a szövetségben tevékenykedők iránt.
Szőttes kamara táncegyüttesDíjazottakBárdos Gyula Életmű Díjat nyújt át Nagy PéternekPeredi Női Kar előadása

A műsor elején a Csemadok elnöke, Bárdos Gyula mondott köszöntő beszédet, melyben méltatta a tagok közösségszervező munkáját, majd a szervezet eddigi történelmét vázolta. Ezt követően a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője, Czimbalmosné Molnár Éva ünnepi köszöntője következett, melyben kiemelte a magyar kultúra fontosságát, majd sorra vette a felvidéki magyarság jeles alakjait a magyar kultúra és irodalom területén. A díjátadások előtt a Peredi Női Kar előadását hallgathattuk meg az egyik díjazott, Jónás Katalin vezénylésével. Elsőként az Életmű Díjak kiosztására került sor. A díjazottak munkásságát a közönség egy-egy rövid bejátszásból ismerhette meg. Elsőként a Boócz Mária kapott Életmű Díjat aki a Párkányi Csemadok Alapszervezetének tagja, majd elnöke volt, és jelenleg is a területi választmány ellenőrző bizottságának munkáját segíti. Majd Jónás Katalinnak nyújtották át a díjat, aki a Peredi Női Kar és a Peredi Férfi Daloskör irányítását végzi, de nevéhez fűződik számos kórus létrejötte és aranykoszorús díj is. Utánuk Nagy Péter vehette át a kitüntetést, aki Somorján a Híd Vegyeskar szervezőtitkáraként tevékenykedett, majd 2003-ban átvette a Csemadok alapszervezet elnöki tisztét, melyet tavaly adott át. A díjazottak sorában Pál Dénes és felesége Pál Erzsébet következett, akik Nagybalogon végeztek szervezői munkát citeraegyüttesek, színjátszókörök, táncegyüttesek és daloskörök létrehozásával. Dénes bácsi 20 évig volt a Csemadok Nagybalogi Alapszervezetének elnöke. Ebben a kategóriában utoljára Striber Lajos nyugalmazott zenepedagógus vehette át a kitüntetést, akinek neve ismert az egész Felvidéken.

A következő kategóriában a nyelvet és hagyományt ápolók kaptak Közművelődési Díjat. Elsőként Agócs Ildikó, a Csemadok Almágyi Alapszervezetének elnöke kapta. Nevéhez fűződik számos Daloskör és kórus megalakulása, valamint több rendezvény megszervezése is, mint például a Gorta-völgyi Hagyományőrző Ünnepség, valamint a Mesterségünk címere-hagyományőrző gyermekfesztivál. Őt követte Hadas Katalin, aki a Csemadok Abaújszinai Alapszervezet kultúrfelelőse, és aktív tagja, majd Németh Ágota pedagógus kapott kitüntetést. Ő több irodalmi szakkört is vezetett, és számos szavalóversenyre készített fel diákokat. Jelenleg is továbbtanulási tanácsadóként segíti a diákokat. A Sorban Varga László és Vígh Sándor következett. Varga László nevéhez köthető Dobó István földi maradványainak felkutatása és újratemetése. Vígh Sándor citera zenekarok megalakulásában, és oktatásában tölt be jelentős szerepet napjainkban is.

A Gyurcsó István-díjat idén Reicher Gellért kapta, aki 1971 óta a Szőttes szervezőtitkára. Munkája mellett szerepet vállal a Csemadok által szervezett országos fesztiválok szervezésében is. A Fábry Zoltán díjban idén Dr. Bokor Béla részesült, a pécsi Határokon Túli Magyarságért Alapítvány megálmodója és kuratóriumi elnöke. Szili Katalin baráti hangvételű laudációját Holop Zsóka olvasta fel.

A díjátadások közben a műsort a Peredi Férfi Daloskör és a diószegi Dióhéj citerazenekar színesítette. A három órás ünnepi műsor zárásaként a Pozsonyból érkezett Szőttes kamaratáncegyüttes táncolt székelyföldi, majd felvidéki táncokat.

Kép forrás: Neszméri Tünde,Görföl Jenő