Jelenlegi hely

Összefogásban az erő

A Banja-lukai magyarok a válsághelyzetben

/ Fekete Tamás /
fekete.tamas képe
Váratlan helyzetek mindig voltak és lesznek is. Ilyen ez a mostani is. De a Banja-lukai Magyar Szó Egyesület nem hagyja magát és a körülmények ellenére, továbbra is aktív.
Otthonról tanulásfeladat megoldásaPihenő a város fölött

Sajnos a megszokott tempót nem folytathatjuk, ezért más megoldásokat kellett találnunk. A nyelvtanfolyam az egyik legfontosabb tevékenység a Szerb köztársasági magyarok egyesületében. Nagyon jól indult az év, két csoporttal de március hónap közepe óta, nem tarthattunk órákat a megszokott módon.

Az első hiánypótló megoldás az online oktatás volt. Banja Lukában az egyesület nem a megszokott módon tette ezt. Az egyesületben már a kezdetek óta működik egy Viber-csoport, ahol a diákok eddig is kérdezhettek órán kívül. Most erre a csoportra fektettük a fő hangsúlyt. Itt a nap bármelyik szakában kérdezhetnek a diákok, az otthoni munkával, tanulással kapcsolatban: feladatgyűjtemény kitöltése, annak lefotózása, és feltöltése a csoportba.

A második a természetjárás volt. Mivel a gyülekezés, csoportosulás tilos, de az egyesület  természetjáróinak szükségük van megszokott mozgásra, így kettes-hármas csoportokban (természetesen minden előírás betartásával) erdei séták közben tanultunk magyarul az érdeklődőkkel. Ép testben ép lélek, test- és elmekarbantartás egyszerre.

Ezen kívül egymás segítése is terítékre került. Az egyesület fiatalabb tagjai segítik idősebb társaikat, akik nem hagyhatják el otthonaikat. Így például a bevásárlásban.

Olyan helyzet is előállt, hogy egyik egyesületi tagnak gyógyszerre lett volna szüksége, mely nem volt beszerezhető a városban, de még az országban sem. Így az egyesület elnökének, Milivojevity Irénnek a közbenjárásával, a Szarajevói Magyar Nagykövetség segített e gyógyszer megszerzésében.

A Banja lukai Magyar Szó Egyesület tagjai mindenben segítenek egymásnak, hogy ezekben az időkben se kelljen senkinek semmit nélkülöznie.