Jelenlegi hely

Őszi ízek varázslata

/ Gál Veronika /
gal.veronika képe
A hertelendyfalvi Tamási Áron Székely Magyar Művelődési Egyesület már több alkalommal rendszeresen szervez az anyanyelvápoló gyerekcsoporttal különféle foglalkozásokat és vetélkedőket, melyek általában az ünnepek köré csoportosulnak. A Kirváji ünnep főzőversenyén elnyert első helyezés és korábban a moldvai gyerekekkel szervezett tematikus vetélkedők adták az ötletet, hogy ,,Őszi ízek varázslata,, címmel az őszhöz kapcsolódóan ,,gyümölcs vetélkedőt" szervezzünk. ,,Mosolygós barack, kacagó körte, fürtös lila szőlő, sárga bélű dinnye, édes nyári málna, pirosló ribizke, csorgó húsú eper,kertemnek gyümölcse. Gyere apró alma, illatos cseresznye, szakadj egy az ágtól, kosaramba szedlek. (Veres Csilla: Gyümölcsök)
munka_kozbenzsurii_helyezes_kicsikalkotok

A gyümölcssaláta, valamint a szobrok, alkotások készítését magába foglaló vetélkedő mottójaként választott vers, a képeken látható munkák, a mosolygó, vidám gyerekarcok tükrözik 2015. október 17-e hangulatát, melyen a 29 hertelendyfalvi gyerekből álló csapat vett részt. A szervező csoportvezetők, Lőcsei Márta, Nemcsek Klaudia voltak.

a csapat

A verseny megrendezéséhez a termet, az elkészítéshez a konyhai felszerelést, kellékeket a Tamási Áron Székely Magyar Művelődési Egyesület biztosította. A tervezést és ötletelést, a munkához szükséges összetevők, gyümölcsök, krémek, ízesítők kiválasztását a gyerekek önállóan oldották meg. A felhasznált gyümölcsök, adalékanyagok, segédeszközök használatával kapcsolatban nem tettünk kikötéséket, mindezt a kreativitásukra bíztuk. Hetekkel a vetélkedő előtt már nagy izgalommal szerveződtek, csapatokat alkottak, melyeknek stílusosan neveket is adtak: ,,Édes négyes, Egészség csapat, Nyuszkó muszkó, Gyümölcskék, Fantasztikus négyes, Bűvös csoport, Péntek 13 (szerencsések leszünk),, és tervezgették, miből, mit készítenek.

munka közben

A meghívott, illetve szülőkből álló zsűri íz- és külalak alapján értékelte és díjazta az elkészült alkotásokat. Az ajándékok átvétele előtt minden csoport felolvasta az által megfogalmazott receptet, valamint az útmutatót, miként készült a saláta vagy szobor.

Részlet a Gyümölcskék fogalmazásából:

,,Sündisznó teste körte, tüskéje fogpiszkáló (fogvájó), s a lapi (falevél) almahíjból (almahéj) van, rá van téve a fogpiszkálóra, szeme szárazszőlő (mazsola). Ez minden egy tálcán van, az állatok fel vannak sorakoztatva és a salátákért futnak versenyt, ami a tálca másik végén van.,,

első helyezett - kicsik

A nap fergeteges tánccal végződött és a gyerekekkel a szülőkkel együtt fogyasztották el a salátákat, alkotásokat. A rendezvény célja nem a versenyben való megnyilvánulás volt, annál inkább az alkotó, élményszerű, játékos közös munka és a közösségi összetartozás megtapasztalása. A csapatban való tevékenység a közösségfejlesztésen felül teret adott a gyerekek egyéni képességeinek fejlesztésére, ahol kifejezésre jut a kommunikációs-, művészi kifejező képesség, együttműködési készség, anyanyelvi beszéd fejlesztése és az élményszerzés.

További képek a galériában