Jelenlegi hely

Őszi zsongás

Őszi Folklórfesztivál Csernakeresztúron

/ Mészáros-Szabó Annamária /
meszaros.szabo.annamaria képe
2022. október 15-én szombaton rendezte meg az Őszi folklórfesztivált a Csernakeresztúri Hagyományőrző Egyesület. Az eseményen két csoport is vendégszerepelt a hazaiak mellett.

A vidám őszi rendezvényt, a helyiek Aprócska csoportja nyitotta meg, elvarázsolva a közönséget bájos énekükkel, apró lábaikon bemutatott tánclépéseikkel. Őket követte a Nagy csoport, akik szilágysági és bukovinai táncokkal szórakoztatták a közönséget.

Vendégfellépőink egyike, a szerbiai Ludasról érkezett hozzánk. A Ludas Közösségfejlesztő Egyesület három csoportja: a citerapalánták gyermekdalokat mutattak be, őket követte a Ludas citerazenekar somogyi népdalokkal. A Konkoly énekegyüttes pedig hertelendyfalvi lakodalmas énekeket és és moldvai népdalokat adott elő.

Maros megyéből pedig ellátogatott hozzánk, a körtvélyfájai Bokréta Néptáncegyüttes, akik nyárádmenti táncokkal szórakoztatták a közönséget. Őket Dezső Attila és zenekara kísérte élő népzenével, akik az esti táncházban is húzták a talpalávalót.

A színes produkciók után a vendégek finom gulyással tölthették fel eltáncolt, elmuzsikált energiájukat, melyet az egyesületben táncoló gyermekek szülei, nagyszülei főztek.

Ezt követően táncra perdült a csűr, fergeteges táncházzal zárult az este. A táncházban bukovinai hétfélésekkel majd silladri lépésekkel ismerkedtek a táncolni vágyók. Ezt követően nyárádmenti táncoktatás vette kezdetét, majd szabad táncolással folytatódott az est, ki-ki tudása és kedve szerint mulatott ezen a hangulatos őszi estén.