Jelenlegi hely

Ősz Nyugat-Szlavóniában

/ Tóth Rebeka /
toth.rebeka képe
Az ősz mindig rendkívül mozgalmas időszak a magyar közösségek életében. Tanulmányi utak, helyi és országos rendezvények színesítik a magyar közösségek életét szeptember és október minden hétvégéjén.
Piszanicai gyerektánccsoportPakrac - Csepreg együttműködési megállapodás Fotó: Koszorú MihályDaruváriak a Parlamentnél

Szeptemberben a daruvári, piszanicai és dezsanovaci magyarok is tanulmányi kirándulást tettek Magyarországon a Bethlen Gábor Alapkezelő támogatásával. Augusztus utolsó hétvégéjén több, mint 50 fővel két napot töltöttek hazánk fővárosában a daruváriak. Budapest különösen fontos szerepet tölt be a bjelovár-bilogora megyei magyarok identitásképében. A főváros a történelmünk, kultúránk szimbólumaként olyan úti cél, amelyet minden közösség szeretne megismerni. Az első napot Pest, a második napot Buda megismerésével töltöttük. Történelmünk megismeréséhez a Nemzeti Múzeumot tekintettük meg, majd a magyar szépművészet remekeit a Nemzeti Galériában. A világörökség részét képző Andrássy út, földalatti, Hősök tere, a Duna-parti séta, a Szent István Bazilika és a Parlament majd a Budai vár meglátogatása, közös nemzeti értékeink felfedezése a csoport számára fontos identitáserősítő program volt. Szeptember első hétvégéjén a dezsanovaci magyarok szintén Budapestre látogattak, fennállásuk óta először nyílt lehetőségük fővárosi tanulmányi kirándulásra. A Piszanicai magyarok szeptember 14-én a Kalocsai Paprikafesztivál programjait élvezték, a rendezvény folklórprogramjával, gasztronómiai kínálatával, a város értékeivel – a Porcelán Manufaktúra, az Érseki Palota, Paprika Múzeum, Viski Károly Múzeum a magyar népi hagyományok, népi örökség világába enged betekintést.

Nem csak szórakozás, munka is bőven jutott szeptemberre, a Csoóri Sándor Program pályázatainak elkészítése, a közösségek munkaterveinek összeállítása, rendezvények előkészítése. A Piszanicai Magyarok Közössége 09. 22-én tartotta őszi kulturális napját, amelyen saját gyerektánccsoportján és tamburazenekarán kívül vendégszerepeltek a daruvári magyarok kórusukkal, a garesnicai szerbek tánccsoportjukkal és albán táncokat is láthattak a résztvevők. A dezsanovaci magyarok teljes erőbedobással készülnek októberi rendezvényükre, amely egész napos népi játékokkal és kulturális műsorral a térség legnagyobb magyar rendezvényének ígérkezik.

A Pakraci Magyarok Közössége sem unatkozott, augusztusi tihanyi útjuk után éppen kicsit szusszantak és szeptember 14-én már egy két éve tartó együttműködés öltött hivatalos formát. Csepreg Város Önkormányzata, a csepregi Horvát Önkormányzat és a Pakraci Magyarok Közössége együttműködési megállapodást kötött. Csepregen a horvát napon bemutatták A Jankovics földesurak három hazája – Horvátország, Magyarország, Ausztria című könyvet. A grófi család köti össze Csepreget és Pakracot, így az egyesületek a közös történelmen nyugvó virágzó együttműködésben bíznak. Terveik között szerepel az összes, Jankovics család által érintett város, község bevonása az együttműködésbe. Daruvárnak korábban szintén volt Csepreggel közös munkája, a daruvári Jankovics kastélyban található magyar nyelvű kiállítási anyagok egy részét Csepreg város ajándékozta. A 2019-2020-as Petőfi Program egyik fő projektje a térségben ezen kapcsolatok, a „Jankovics-út” létrehozása, melynek érdekében Daruvárral és Verőcével már elkezdődtek az egyeztetések. A Petőfi Program újraindulása új lendületet adott a közösségeknek, rengeteg új tervvel még a szeptembernél is izgalmasabb és aktívabb hónapok várnak ránk.