Jelenlegi hely

Osztálykirándulás Malonyán

/ Bíró Bernadett /
biro.bernadett képe
2024. május 16-án a zselízi Alapiskola III. osztályosai és osztályfőnökei (Duba Annamária és Horváth Csilla) ellátogattak a malonyai arborétumba, amit Közép-Európa legnagyobb botanikus kertjeként tartanak számon.
A gróf emléktáblája előttTükröződő csapatunkIII.A csapataIII.B osztályosok

Ambrózy-Migazzi István volt az, aki 1892-ben malonyai uradalom melletti tölgyes-gyertyános erdő szélén építtetett neoklasszicista stílusú kastélyban telepedett le és hozta létre a mai Aranyosmaróti járásban található különleges arborétumot.

A kastélyt körülölelő mintegy 40 hektáron elterülő erdőben kezdetben közel másfél ezer külhoni fafajtát telepített, az idő előrehaladtával ezen a vidéken addig ismeretlennek számító fafajták is megtalálhatóak lettek. Első állomásunk a kastélyba vezetett, ahol megálltunk Ambrózy gróf emléktáblája előtt, majd megtekintettük az ő tiszteletére fenntartott szobát.

A malonyai arborétum 4,5 kilométernyi fő sétaútvonalán végighaladva csaknem az egész világ fás növényei megtekinthetők. Ennek a felfedezésére szánták el magukat a harmadikos gyerekek, akik érdeklődve szemlélték a szebbnél-szebb növényeket és fürkészték az itt élő állatokat is. Madárcsicsergést hallhattak, nagy fűben megbúvó őzikét láthattak. Azt gondolnánk, hogy a napi hét kilométer séta után a Zselízre vezető utat fáradtan és csendben ülték végig, de nem így volt: vidáman és hatalmas élmények mesélése közepette érkeztünk vissza az iskolába. Három órán keresztül tartó séta alatt rengeteg újdonsággal találkoztak és végül a kedvenc növényük megvásárlása mindig emlékeztetni fogja őket a mai napra.