Jelenlegi hely

Ösztöndíjakat adott át a Rákóczi Szövetség a Galántai járásban

/ Dancsa Anita /
dancsa.anita képe
A Rákóczi Szövetség a Kárpát-medence 5800 magyar iskolakezdőjét részesíti ösztöndíjban a Beiratkozási Program keretében. A program, a Galántai járásban a Galánta és Vidéke Társulás szervezésében október 15-16-án valósult meg.

A Beiratkozási Program minden év decemberében veszi kezdetét az óvodások megajándékozásával, illetve a szülők levél útján történő megszólításával, amiben a magyar iskola előnyeire, az ott megszerezhető többlettudás lehetőségére, valamint a magyar közösség megmaradása és a magyar iskolaválasztás közötti összefüggésekre hívják fel a szülők figyelmét.

A Program nagyszabású társadalmi összefogás által jött létre, több száz magyarországi önkormányzat, civil személy, közéleti személyiségek és alapítványok adakozásával.

A projekt a teljes Felvidéket érinti, ahol 3550 diák részesül az ösztöndíjban, melynek értéke 10 ezer forint, amit támogatási szerződés keretében vehetnek át az iskolakezdők szülei. A Galántai járásban idén négy helyszínen, 178 elsős kisdiákot támogatott a Rákóczi Szövetség.

2015. október 15-én, Galántán a Kodály Zoltán MTNY Alapiskolában Diószeg, Feketenyék, Felsőszeli, Galánta, Hidaskürt, Kajal, Kosúth, Tallós, Vezekény, Vága és Vízkelet, majd Nagyfödémesen a Borsos Mihály MTNY Alapiskolában Jóka és Nagyfödémes települések elsős diákjainak szülei vették át az ösztöndíjat.

2015. október 16-án, Nádszegen a MTNY Alapiskolában Királyrév, Nádszeg és Alsószeli, Nagymácsédon a Mészáros Dávid MTNY tanintézet elsős tanulói részesültek a juttatásban.

Az átadási helyszíneken az iskolaigazgatók köszöntője után a Rákóczi Szövetség munkatársai, Rozgonyi Péter és Czábóczky Szabolcs ismertették a Beiratkozási Programot. Az alapiskolák diákjai műsorral köszöntették a vendégeket. Galántán Danajka Réka, Nagyfödémesen Tóth Friderika versmondása, Nádszegen Bugár Márton szavalása, Táčik Katalin és Táčik Tamás testvérpár saját megzenésített verse, Nagymácsédon az iskola bábcsoportjának előadása szerzett örömet az átadási ünnepségen résztvevő szülőknek és a meghívott vendégeknek.

   

Az ösztöndíjátadás a támogatási szerződések aláírásával és az ösztöndíjat tartalmazó borítékok átnyújtásával ért végett.