Jelenlegi hely

Ösztöndíjasként Magyarfaluban

Kilenc hónap Moldvában

/ Kiss Csaba /
kiss.csaba képe
Ösztöndíjasként Magyarfaluban
gyerekekkel

Ösztöndíjas munkámat az új Magyar Házban, Magyarfaluban a Moldvai Csángómagyarok Szövetségénél végeztem. Több, mint 130 gyerek délutáni magyaroktatásával foglalkoztam. Október elejétől sikerült bevezetni a meleg étkeztetést a gyerekeknek. Nagy eredmény, hogy ennek lebonyolításába a szülőket is  sikerült bevonni.  

Legnagyobb szakmai sikeremként éltem meg, hogy tanítványom a Kriza János Országos Mesemondó Versenyen különdíjban részesült

A Mikulás és a karácsonyi előadás a legfontosabb rendezvény volt az ittlétem alatt. 130 gyereket készítettem fel versekkel, énekekkel és mindegyikük számára sikerült különböző forrásokból karácsonyi csomagot és ruhaadományt ajándékozni.

Módszertani találkozót szerveztem és nyílt órát tartottam a kollégáknak. Sikerült megvalósítani egy disznótorost, mellyel párhuzamosan kézműves foglalkozás zajlott, a rendezvény táncházzal végződött. A tanév folyamán különböző programokra készítettem fel és kísértem el diákjaimat: bábelőadásra az Új Nemzeti Kamara Színház rendezésében, Szeret-Kupa labdarúgó tornára, balladaéneklő találkozóra, a Lakatos Demeter Csángómagyar Kulturális Egyesület fogadására, a Csengő vers ötödik kiadására.

Márciustól kialakítottam az online oktatást Magyarfaluban, valamint a különböző pályázati lehetőségek megkönnyítésére részletes online adatbázist készítettem.

Pozitívnak tartom, hogy a sok színes programnak és órának köszönhetően megnőtt a gyereklétszám 110-ről 130 fölé. A szülőkkel való kapcsolattartás jelentősen fejlődött ebben az évben.

Az elmúlt 9 hónap alatt sikerült erősíteni a magyar identitást a helyi közösségben. Az a tapasztalatom, hogy igény van a magyar nyelv fenntartására, ezért a jövő évtől állami keretek közé is szeretném bevezetni a magyar oktatást. A csángó nyelv oktatásának alapeszközei a folytonosság és az állandóság, ezért bízom benne, hogy az elkövetkező tanévben folytatni tudom a munkámat.