Jelenlegi hely

Ösztöndíjátadások a Galántai járásban

/ Rozsnyói-Zsolczer Csilla Edit /
rozsnyoi.zsolczer.csilla.edit képe
A Rákóczi Szövetség és Alapítványa a Felvidéken 2004-ben indította el a Beiratkozási Programot azzal a céllal, hogy a felvidéki magyar családok magyar iskolába írassák gyermekeiket. A program létrejöttének kiváltó oka az volt, hogy sok magyar család szlovák iskolába íratta gyermekét. Ez az arány közel 20%-ról 13-15%-ra csökkent, ami a program sikerességét is jól mutatja.
Ösztöndíjátadások a galántai járásbanÖsztöndíjátadások a galántai járásbanÖsztöndíjátadások a galántai járásbanÖsztöndíjátadások a galántai járásban

A több mint egy évtizedes munka során sok új magyar iskola csatlakozott a programhoz. 2012 óta a programot kiterjesztették, és immáron nem csak a Felvidéken, hanem a Partiumban, Erdélyben, Kárpátalján és Délvidéken is megvalósul az ösztöndíjprogram. A programba jelentkező magyar iskolák elsős kisdiákjai részére a magyarországi civil társadalom tagjai, valamint önkormányzatok adakoznak. Az ösztöndíjakat szerte a Kárpát-medencében személyesen viszik el a Rákóczi Szövetség munkatársai, akik ünnepélyes keretek között személyre szólóan adják át a szülőknek az ösztöndíj-támogatást. Idén szeptember 1-től december 14-ig összesen 8000 kisdiák részesül a támogatásban, közel 350 helyszínen.

Idén a galántai járásban 194 első osztályos gyermek számára biztosította ezt az egyszeri támogatást a Rákóczi Szövetség. Az átadásokra négy helyszínen került sor, október 4-én és október 8-án. Első napon, Nádszegen a Magyar Tannyelvű Alapiskolában, majd pár órával később Nagymácsédon a Mészáros Dávid Alapiskolában. Az átadáson jelen volt a Rákóczi Szövetség képviseletében Petrovay László, magyar iskolaválasztási programokért felelős igazgató, valamint Aradi Márk, diaszpóra programkoordinátor. Köszöntő beszédükben a program rövid ismertetése után gratuláltak a jelen lévő szülőknek a felelős és helyes döntésükért, hogy gyermeküket magyar iskolába íratták. A program állandó segítője a Galánta és Vidéke Társulás, melynek elnöke Horváth Adrián és a szervezet programszervezője Horváth Judit is köszöntötték a jelenlévőket. A köszöntő beszédeket követően az iskola néhány diákja adott elő egy rövid ünnepi műsort, majd a szülőket név szerint szólították, hogy egy kézfogás kíséretében átvehessék az ösztöndíj támogatást.

A rendezvény második napján a galántai Kodály Zoltán Alapiskola és a nagyfödémesi Borsos Mihály Alapiskola szolgált helyszínül. A környék településeiről ideérkező szülőket és gyerekeiket ezúttal Sullivan Ferenc és Fekete Emese köszöntötte a Rákóczi Szövetség képviseletében.

A Rákóczi Szövetség és a program támogatói a lehető legjobb döntésnek tartják, hogy a magyar szülők magyar tannyelvű iskolába íratják gyermeküket, és ezzel a felajánlással kívánják megköszönni ezt a felelős döntést.

forrás: https://www.rakocziszovetseg.org/