Jelenlegi hely

Pásthy János hagyatéka

/ Tancsik Richárd /
tancsik.richard képe
Folytatódik Pásthy János emlékiratainak feltárása. A MANU, az MTA, Magyarország Szkopjei Külképviselete, és az MMA képviselői is megtekintették a kultúrtörténeti projektet. Tancsik Richárd PSP ösztöndíjas, eddigi önkéntes munkájának eredményét is bemutatta a képviselőknek. Az eredeti, precízen őrzött dokumentumok bizonyítják, hogy Pásthy elismert és kiemelt tagja volt a macedón művészeti világnak.
Taki Fiti (b.) a MANU elnöke és Répás Zsuzsanna (j.) a MMA képviselőjeTörök Ádám (köz.) MTA főtitkár megtekinti a kutatási anyagotLyubomir Gyurovszki (b.) a MANU archívum igazgatója és Török Ádám (j.) MTAFekete György (b.) Magyar Művészeti Akadémia

A Teleház kezdeményezésére egy új, a jelek szerint macedón kultúrtörténeti szempontból is jelentős projekt van kibontakozóban. Tancsik Richárd Petfiő Sándor Program (PSP) ösztöndíjasa a MANU (Macedón Tudományos és Művészeti Akadémia), a Magyar Tudományos Akadémia, a Magyar Művészeti Akadémia és Magyarország Szkopjei Külképviseletének képviselői számára bemutatta Pásthy János, volt balett-táncos gazdag magánlevéltárának feltárására tett eddigi önkéntes munkájának eredményeit.

A kutatás több szempontból is kiemelkedő, mert Pásthy János, aki 1924-ben született Zomborban, részt vett a megszállók elleni harcokban, és ekkor kezdett el a balettal foglalkozni, majd több sikeres fellépés után, amit a belgrádi balett tagjaként ért el, az 1950-es években érkezett Macedóniába. Itt vált „első számú” táncossá, de ebben az időben többen is úgy vélték, hogy a Balkán félsziget első számú táncosa is. Ezeket a kijelentéseket az eddig feltárt dokumentumok közül több macedón, szerb, bolgár és magyar eredeti újságcikk is bizonyítja, amit a művész precíz és pedáns rendszerezéssel őrzött.

A tánc mellett később a Macedóniai Balett vezetőbizottságának tagjává vált, és eredeti dokumentumok szerint, amelyek szintén megtalálhatóak, az 1967-es években mindent megtett a „Marica Grófnő” és a „Csárdás Királynő” magyar művészekkel való bemutatásához.

Ezek a dokumentumok is mutatják, honfitársunk elismert és kiemelt tagja volt a macedón művészeti világnak és megtett mindent a két nép barátságáért. Ezért is fontos ennek feldolgozása.