Jelenlegi hely

A Pázmáneum hagyományos újévkezdő koncertjét idén a Brassimum rézfúvós kvintett tartotta

/ Varga Gabriella /
varga.gabriella képe
Vízkereszt ünnepén, január 6-án este ismét teljesen megtelt a bécsi Collegium Pázmáneum díszterme: negyedik alkalommal hívta újévkezdő koncertre az érdeklődőket Varga János, az intézet rektora. Ezúttal a Magyar Állami Operaház zenészeiből alakult és a fennállása huszadik évfordulója felé közeledő Brassimum Fúvósegyüttes örvendeztette meg a közönséget Fuvallatok a reneszánsztól a dzsesszig című, az alkalomra összeállított és a vastapsot méltán kiérdemlő műsorával.
A Brassimum Fúvósegyüttes a Pázmáneum újévnyitó koncertjén, 2016. január 6., Vízkereszt ünnepeA Brassimum Fúvósegyüttes a Pázmáneum újévnyitó koncertjén, 2016. január 6., Vízkereszt ünnepeA Brassimum Fúvósegyüttes a Pázmáneum újévnyitó koncertjén, 2016. január 6., Vízkereszt ünnepeVarga János rektor a Pázmáneum újévnyitó koncertjén, 2016. január 6-án, Vízkereszt ünnepén

„Nagy öröm számunkra, hogy a tradíciónak megfelelően idén is megrendezhetjük újévnyitó koncertünket és éppen Vízkereszt napján” – köszöntötte a nagyszámú jelenlévőket az est házigazdája. Varga János kérdésünkre elmondta: egyházi intézmény lévén fontos számukra, hogy ezt a hangversenyt Vízkereszt napján tartsák, hiszen így a program egyszerre karácsonyi és az új évet megnyitó rendezvény, miközben a koncertet megelőző szentmisével együtt Jézus Krisztus megjelenésének is méltó megünneplése. Első alkalommal, 2013-ban a bécsi Cantus Arcis Énekkar, a budapesti Bajza Hang-Kör és a ház énekesei, hangszeresei, a következő évben a Presto kamarazenekar, tavaly pedig a pécsi UniCum Laude Énekegyüttes tette különlegessé a bécsi és Bécs-környéki magyarok első újévi találkozásának örömét, idén pedig ezt a jeles eseményt Nagy Csaba és Horváth Bence trombita-, Ambrus Károly kürt-, Szabó Sándor harsona-, illetve Székely Zsolt tubaművész neve és játéka fémjelezte. Ők, a Brassimum Fúvósegyüttes tagjai vezették végig az ünnepre egybegyűlteket a régi időkből a mai időkig, a reneszánsz, barokk, klasszikus dallamoktól a romantikán át a modern melódiákig vezető – ahogy ők mondták – „kiránduláson”.

A Brassimum rézfúvós zenekar valamennyi tagja a Liszt Ferenc zeneművészeti Főiskolán szerzett kamaraművészi és művésztanári diplomát. Már korábbi együtteseikkel bejárták Európát, Amerikát, a Távol-Keletet, és számtalan rádió-, illetve lemezfelvételt készítettek. Megalakulása óta a Brassimum is számos hazai és külföldi felkérésnek tett eleget, többek között turnéztak Németországban és Thaiföldön. Egyik célkitűzésük, hogy a zeneirodalom remekműveit saját átirataikban megszólaltassák, e mellett fő feladatuknak tekintik a kortárs zene népszerűsítését. Repertoárjuk felöleli a reneszánsz, barokk, klasszikus és romantikus műveken kívül a XX. és XXI. századi kortárs zenét, beleértve a dzsesszt is.

– Örömmel tölt el, hogy ilyen jól sikerült, szép estének lehettünk a részesei és hogy ilyen jól érezte magát mindenki – összegezte a nap eseményét a koccintás folytatódó jó hangulatában Varga János rektor. – És nekem éppen ez a legfőbb célom: hogy a vendégek jól érezzék magukat, s olyanok is összejöjjenek itt, akiknek máskor nem biztos, hogy adódik alkalmuk találkozni. A meghívott előadóművészek kiválasztásának a legfontosabb szempontunk a minőség, az igényesség – remélem, ezt továbbra is tartani tudjuk.

Végül Varga János rektortól azt is megkérdeztük, hogy mi fogja meghatározni az idei esztendőt a Pázmáneum életében. Ezt felelte:

– A három nagy, világegyházi és magyar katolikus téma: az irgalmasság éve, a Szent Márton-év és a Márton Áron-emlékév nálunk is jelen lesz, ezen kívül változatlanul szeretnék igényes programokat szervezni, olyanokat is, amelyek kevésbé ismert emberekről szólnak, de éppen ez benne a kultúrmisszió: hogy hallassunk róluk. Úgy gondolom, ez itt a hitéletben és a kultúrában egyaránt valóban misszió, és én ezt próbálom folytatni.

Boldog Új Évet Pázmáneum, Boldog Új Évet Ausztriai Magyarok!