Jelenlegi hely

„Petőfi él!” programsorozat Segesváron

/ Lőrincz Hortenzia Szerényke /
lorincz.hortenzia képe
Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseinek tiszteletére megemlékező programsorozatot szervezett a segesvári magyar közösség.
Koszorúzás a segesvári Petőfi szobornál„Csak tiszta forrásból” népdalvetélkedő34. Petőfi Sándor Versmondó Verseny Szavalóverseny csoportkép

"1848, te csillag!"

Petőfi él mindaddig, amíg verseit szavaljuk és megemlékezünk az 1848-as eseményekről. 1990 óta minden évben, idén 34. alkalommal került sor a Petőfi Sándor Versmondó Verseny és énekelt versek ünnepére Segesváron. A rendezvény állandó helyszíne a Gaudeamus Alapítvány által működtetett, Gaudeamus Ház rendezvényterme.

Március12-én az általános iskolások, majd március 14-én a középiskolások a kötelező Petőfi Sándor 1848 című vers elmondása után, szebbnél szebb szavalatokkal és énekekkel ajándékozták meg az érdeklődő közönséget.

A történelmi eseményekre emlékezve, március 15-én a segesvári várban található Petőfi-szobornál helyezte el a kegyelet koszorúit a líceum diáktanácsa, a Gaudeamus Alapítvány kuratóriuma valamint a Kikerics Néptáncegyüttes. A megemlékezést szavalatukkal színesítették a szavalóverseny résztvevői.

„Csak tiszta forrásból” népdalvetélkedő

A segesvári szórványban élő magyarság megfogadta Kallós Zoltán néprajzkutató szavait, miszerint „ addig leszünk magyarok, míg magyarul énekelünk és magyarul táncolunk.” Március 18-án zajlott a maros megyei népdalvetélkedő területi selejtezője, melyen 36 fő segesvári fehéregyházi és nagybúni daloskedvű gyerekeket hallgathattunk meg.

A háromtagú zsűri Kincses Olga néptáncoktató, Csáki Izabella énektanár, és jómagam, 13 versenyzőnek javasoltuk a marosvásárhelyi megyei fordulón való részvételt. Igazi lélekemelő közösségi élmény volt, a sok csillogó szemű dalos kedvű gyerekkel a közösen énekelni.

További képek tekinthetők meg a Gaudeamus Alapítvány Facebook oldalán: https://www.facebook.com/hashtag/gaudeamusalap%C3%ADtv%C3%A1ny