Jelenlegi hely

Petőfi a szívünkben

Petőfi és kortársai verseit szavalták Muzslyán

/ Gáspár Barra Szilárd /
gaspar.barra.szilard képe
Március 12-én szervezte meg a Muzslyai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület Petőfi a szívünkben nevet viselő hagyományos szavalóversenyét, melyen a diákok a 19. század derekán élt költők verseit szavalva mérettettek meg.

A versenyen a muzslyai Szervó Mihály Általános Iskola, a nagybecskereki Sonja Marinković Általános Iskola, ennek magyarszentmihályi kihelyezett tagozata, illetve a szerbittabéi Milos Crnjanski Általános Iskola képviseltette magát. A 32 szavaló sorát a legkisebbek, az első-második osztályosok kezdték, akik nagy izgalommal álltak színpadra, majd sorra következtek a nagyobbak, egészen a 8. osztályosokig. Gyakran hangzott el az Anyám Tyúkja és az Arany Lacinak, de felbukkant néhány kevésbé ismert Petőfi vers és Gyulai Pál, valamint Tompa Mihály költeményei sem maradtak ki. A szavalatok színvonala változó volt. Jó volt látni ahogy egyesek megküzdenek a lámpalázukkal, ahogy megélik a versük üzenetét, és néhány diák kimagasló előadói készségről tett tanúbizonyságot, némi fejtörést okozva ezzel a Kovács Jolánka, a muzslyai iskola könyvtárosa, Jenovay Lajos, a nagybecskereki Madách Amatőr Színház társulatvezetője és jómagam alkotta zsűrinek. Végül azonban dönteni kellett, így megszületett a díjazottak listája.

A legkisebbek közül első díjat kapott Bacsó Letícia és másodikat Pakai Andrej. A 3-4. osztályosok közül Olajos Teodor érdemelte ki az első helyet fergeteges szavalatával, második helyen végzett Szalma Zita, harmadik lett Horváth Ráján és különdíjban részesült Csíszár Richárd. Az 5-6. osztályosok kategóriájában Szakáll Éva első díjat, Nyerges Anabella pedig különdíjat kapott. A 7-8. osztályosok közül pedig Kormányos Ákos érdemelte ki az első helyezést, Szalma Emil pedig különdíjban részesült.

A lelkes szavalatok minden résztvevő lelkét ünneplőbe öltöztették, felvezetve a hétvége megemlékezéseit.