Jelenlegi hely

Pezsgő kulturális élet Temesváron

Előadások a költészet és festészet jegyében

/ Orcskai Marianna /
orcskai.marianna képe
A második alkalommal megrendezett Temesvári Magyar Napok keretében vendégül láttuk Ferenczes István költőt és Nógrádi Kiss Magdolna festőművészt, akikkel jó hangulatú beszélgetést folytathattak az érdeklődők, s műveiket testközelből meghallhatták, megcsodálhatták.
Nógrádi Kiss Magdolna kiállításának megnyitóján, Tamás Péter tiszteletbeli konzullal"Szín, ritmus, gondolat"Toró T. Tibor beszélget Ferenczes IstvánnalTündérkert virágai

Nógrádi Kiss Magdolna kiállítása

A rendezvénysorozat egyik fontos eseménye Nógrádi Kiss Magdolna festményeinek bemutatása volt. A kiállítás megnyitására szeptember 23-án került sor a Csiky Gergely Állami Magyar Színház előcsarnokában.

A művésznő alkotásait megtekinthették az érdeklődők ezt megelőzően Magyarország, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia és Olaszország nagy városaiban is. Brassó és Kolozsvár után Temesváron nyílt lehetőség arra, hogy alkotó tevékenységét bemutassa. A kiállítás jelentőségét az adta, hogy “Szín, ritmus, gondolat” c.  képsorozatát itt állította ki először a művésznő.

Fábián László művészettörténész gondolatát idézve, a műalkotásnak három követelménynek kell megfelelnie: belső szükségszerűségből fakadjon, ne csak a szemet, hanem a lelket és a szellemet is megmozdítsa, víziójával gazdagítsa az emberiséget.

Nógrádi Kiss Magdolna alkotásai az említett feltételeknek maximálisan megfelelnek. Érzelmeket keltenek, gondolatokat ébresztenek és befogadásra ösztönöznek.

 

"Tündérkert  virágai” az irodalmi kávéházban

A Reggeli irodalmi kávéház vendége volt Ferenczes István költő, író, újságíró.

Szeptember 24-én, vasárnap 11 órakor került sor a szerző előadására a Csiky Gergely Állami Magyar Színház stúdiótermében.

Ferenczes István irodalmi munkássága igen gazdag. Dolgozott újságíróként a Hargita című lapnál, verseit és riportjait közölte az Utunk, az Igaz Szó, a Korunk és a Megyei Tükör is. Több mint 20 könyve jelent meg eddig. Főleg verseskötetek, valamint kordokumentumokat tartalmazó riport és publicisztikai kötetek. Főbb művei közé tartoznak a Didergés, a Székely tántorgó vagy az Indián a Hargitán. Ki ne ismerné a Tündérkert virágai című Erdélyi gyermekvers-antológiát, amelyben a neves szerző az erdélyi líra több mint egy évszázadnyi terméséből válogatta össze a legszebbeket.

Ferenczes István kiemelkedő munkásságát több díjjal és kitüntetéssel is elismerték. Ezek közül legjelentősebbek a Magyarország babérkoszorúja, valamint a József Attila díj és a Balassi Bálint-emlékkard.