Jelenlegi hely

„Piros a vér a pesti utcán…”

Emlékezés az 1956. október 23-i forradalom és szabadságharcra a vukovári magyarok körében

/ Bódi Viktória /
bodi.viktoria képe
Október 23-án, hétfőn este a Vukovári Magyarok Otthonában méltóképpen megemlékeztünk az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc eseményeiről, beszéltünk arról, milyen sajnálatosan rövid ideig tartott, és kitértünk későbbi hatásaira. Ezen a napon a jelenlevő maroknyi magyar közösség kifüggesztette az Eszéki Magyar Főkonzulátustól kapott, forradalmat jelképező lyukas zászlót a ház kapujára.
Október 23-i megemlékezés VukováronOktóber 23-i megemlékezés VukováronOktóber 23-i megemlékezés VukováronOktóber 23-i megemlékezés Vukováron

A megemlékezés az Őszirózsa Asszonykórus meghitt énekével folytatódott. Az egyesület tagjainak magam, mint Petőfi-ösztöndíjas elevenítettem fel a 61 évvel ezelőtt, október 23-án, Budapesten történteket, korabeli felvételekkel illusztrálva előadásomat, valamint beszéltem 1956 történelmi jelentőségéről.

 

Az ünnepi szavalatok után közösen meghallgattuk Sinkovits Imre előadásában, felvételről a Szózatot, majd Tamási Lajos 1956. október 26-27-én írott soraival zártuk a műsort: 

„…te kicsi ország, 

el ne felejtse, aki él, 

hogy úgy született a szabadság, 

hogy a pesti utcán hullt a vér.”

 

A jelenlevők közül többen maguk is visszaemlékeztek a fiatalkorukban történt eseményekre, a vidéki és határontúli magyarság leginkább a rádióból értesült akkor ezekről. Az est állófogadással, kötetlen beszélgetéssel folytatódott