Jelenlegi hely

Polgár Judit, a „sakk királynője” a bécsi Szamosban

/ Miklós Tünde /
miklos.tunde képe
Október végén a világhírű sakkozó, Polgár Judit Váradi Júlia újságíróval beszélgetett a Mathias Szamos Konfiserieben (a bécsi Szamosban).

Szeretek olykor csak úgy betérni a bécsi Szamosba. Nemcsak azért, mert jól esik megpihenni a meghitt és elegáns környezetben, vagy, mert kifejezetten jó a kávé, hanem a finom sütemények otthont idéző ízei miatt is. Október 24-én kicsivel este hat óra előtt azonban határozott céllal érkeztem meg ide. Polgár Judittal, a világhírű magyar sakkozóval akartam találkozni.

Polgár Judit. A neve sakktörténelmi fogalommá vált az elmúlt 33 évben. U14 és U12 korosztályos ifjúsági világbajnok a fiúk között, nemzetközi nagymester, nyolcszoros sakkolimpikon a nyílt kategóriában, kétszeres női sakkolimpiai bajnok, a nyílt kategóriában kétszeres olimpiai ezüstérmes, nyílt kategóriában egyéni Európa-bajnoki bronzérmes, magyar szuperbajnok, aki 25 éven keresztül a felnőtt női világranglista 1. helyezettje volt. Csodálom őt, hogy nőként, egy alapvetően férfi központú sportban ilyen fantasztikus eredményeket tudott elérni. - Biztosan rendkívül határozott és szigorú ember – gondoltam magamban, úton a Szamos felé.

Amikor megérkeztem már alig láttam üres széket, és mire előkészítettem a fényképezőgépem, már teltház volt. A vendégek között minden korosztály képviseltette magát. Hamarosan megérkezett Polgár Judit is. Megdöbbentem. Egy fiatal, szép, mosolygós és derűs nyugalmat sugárzó hölgy lépett a terembe. Kényelmesen helyet foglalt Váradi Júlia újságíró mellett, és barátságos beszélgetésbe kezdtek. Mi nézők, egy pillanatig sem voltunk kívülállók. Én magam úgy éreztem, mintha egy kellemes baráti összejövetelbe csöppentem volna, ahol rég nem látott ismerősök fordulnak őszinte érdeklődéssel egymás felé, és elmesélik, mi is történt velük az elmúlt évek során.

Hegyeztem a fülem, és lassan kibontakozott előttem a sakk királynőjének élete. Polgár Judit pedagógus szülők gyermeke, aki két nővére (a szintén méltán ismert és elismert Polgár Zsuzsanna és Zsófia) után 1976. július 23-án érkezett a családba. Édesapja egyedülálló nevelési módszerének megfelelően a lányok nem jártak iskolába, egészen kis koruktól életük részének tekintették a sakkot. Eleinte játék volt, azután sporttá vált, amelynek része a kutatás, az elemzés, a művészeti megközelítés és az intuíció is. Ezzel együtt a Polgár testvérek mindent megtanultak, amit tudni érdemes, hiszen a sakk kinyitotta a világot előttük, így olyan helyekre utazhattak el már a nyolcvanas évektől, ahová akkoriban a hétköznapi emberek többsége csak vágyakozott. Judit maximalista és harcos sportolóként néhány gyermekverseny után a nagyobb kihívások felé fordult, és sorra érte el a szebbnél-szebb eredményeket. Azt gondolnánk, a sakk elsősorban szellemi frissességet kíván, ám rendkívül fontos a jó állóképesség, így a legtöbb sakkozóhoz hasonlóan ő is edzette a testét.

Judit házas, két gyermek édesanyja. Családja, és saját tervei megvalósítása érdekében tavaly visszavonult a versenyzéstől, ám a sakk az élete része maradt. „A sakk közös nyelv, kultúrától, kortól, nemtől függetlenül” – hangsúlyozta Judit, és ezt rögtön számos dologgal bizonyította. 2015 - ben a férfi válogatott csapatkapitányának választották. A „Polgár Judit Sakk Alapítvány” egyedülálló, új módszertani programot dolgozott ki az általános képességfejlesztésre, a logikus és kreatív gondolkodás elősegítésére, a digitális korban fellépő gondolkodásfejlődési hiányosságok pótlására. A Nemzeti Alaptantervben is szereplő új tárgy a sakk alapszabályait és eszközrendszerét használva épül be az általános tanterv alaptantárgyaiba. A kerettantervhez Sakkpalota címmel tankönyv és munkafüzet sorozat, valamint tanári kézikönyv is készült, kiegészítő eszközökkel, mozgásos játék leírásokkal, kereszttantárgyi hivatkozásokkal, és képességfejlesztő feladatokkal. 2015 októberében Judit vezetésével megrendezésre került a Világsakkfesztivál, a „Sakk ezer arca” címmel Budapesten, a Várkert Bazárban.

A sakk királynője a beszélgetés végén a jelenlévők kérdéseire is válaszolt. Egyforma figyelemmel fordult mindenki felé, ugyanolyan kedvesen és figyelmesen hallgatta a gyermekek, mint az idősek hozzászólásait. Most már biztosan tudom, hogy derűs nyugalma egyénisége része, ahogyan azt is, hogy Polgár Judit rendkívül jó sportoló, és rendkívül jó ember.