Jelenlegi hely

Pozsonyban járt Bartos Erika

Felvidéken is sokan olvassák a könyveit

/ Kaszás Kornél /
kaszas.kornel2023 képe
Csordultig telt a Csemadok-székház nagyterme gyerekekkel, a gyerekek szíve pedig örömmel, miután Bartos Erika látogatott Pozsonyba. A Bogyó és Babóca, illetve az Anna, Peti és Gergő című könyvek szerzője, nem csak mesélt az óvodásoknak és iskolásoknak, de dedikálta is otthonról hozott könyveiket. A 75 éves fennállását ünneplő Csemadok, ezzel a rendezvénnyel kedveskedett a kisebbeknek.
Bartos Erika írónő és Kaszás Kornél ösztöndíjasMegtelt a Csemadok-székház nagytermeBartos Erika mesél a pozsonyi gyerekeknekBartos Erika a pozsonyi diákokkal beszélget

A rendezvény népszerűsége már akkor látszott, amikor a Csemadok felhívást intézett a fővárosban működő, magyar tannyelvű oktatási-nevelési intézményekhez, hogy a gyerekek rajzolják meg kedvenc Bogyó és Babóca szereplőjüket. A felhívásra közel száz alkotás érkezett, amely Bartos Erika meseprogramjával egy időben nyílt meg.

Az eseményre mintegy százötven gyerek érkezett az Augusztus 29. utcai Óvodából, a Duna utcai Magyar Tannyelvű Alapiskola és Gimnáziumból, valamint a Pozsonypüspöki Alapiskola és Óvodából. Az ülőhelyeket a Liszt Intézet Pozsony segítségével biztosítottuk, így mindenkinek jutott hely a Rákosi Ernő teremben. A létszám pedig jól tükrözte, hogy a Felvidéken is sokan szeretik az írónő történeteit. 

Eddig nem hallott mesék Pozsonyban

A rendezvény elején, mint az esemény szervezője, köszöntöttem az írónőt és a megjelenteket. Köszöntőmben kiemeltem azt a nyitottságot, türelmet és szeretetet, amellyel Bartos Erika a pozsonyi magyarok felé fordult. A szerző olyan történeteket is hozott a programra, amelyek eddig még nem jelentek meg nyomtatásban, így a gyerekek néma csendben hallgatták a vetítéssel megfűszerezett meséket. Külön érdekesség, hogy a történetek nem csak az óvodásokat kötötték le, hiszen a programra negyedik osztályos tanulók is érkeztek.

Húsz éve jelent meg az első könyv

A mesék után a dedikálás következett, amely során az otthonról hozott könyvekre került az írónő aláírása. A dedikálás közel másfél óráig tartott, így minden gyerek elégedetten távozhatott a Csemadok-székházból. Bartos Erika azt mondta, a dedikálást is nagyon kedveli, mert ilyenkor lehetőség nyílik arra, hogy beszélgessen a gyerekekkel.

Az írónő első Bogyó és Babóca könyve éppen húsz éve, 2004-ben látott napvilágot. Azóta több mint ötven kötet jelent meg a csigafiú és a katicalány kalandjaiból, de nagy népszerűségnek örvend az Anna, Peti és Gergő sorozat is, vagy éppen a Brúnó meséi. Egyébként a Bogyó és Babóca történeteiből készült rajzfilmsorozat egyik epizódja Kínában, a világ egyik legrangosabb gyerekfilmes eseményén, a legjobb rövidfilm díját is megkapta.