Jelenlegi hely

prosenszki.robert2023

2024.06.14.
Dél-Erdély, Brassó megye, Olthévíz
Brassó megyében, Kőhalomtól nyolc kilométerre fekszik az Olt folyó bal partján Olthévíz nagyközség, ahol az általános iskolában magyar tagozat is működik, az intézmény vegyes tannyelvű, minden évfolyamban van magyar osztály.
2024.05.31.
Honismereti óra - a márciusi ifjak, március 15.
Kőhalomba érkezésem után felmértem, hogy körülbelül 30 kilométeres körön belül, melyek azok a települések, ahol számottevő magyar közösség él. Így került látókörömbe Székelyzsombor is. Kőhalomtól 17 km-re északkeletre a Kis-Homoród két partján...
2024.03.26.
Virág Ádám dévai PSP ösztöndíjas megnyitja a konferenciát
2024 márciusának első napjaiban, március elsején és másodikán, az Erdélyben szolgálatot teljesítő PSP ösztöndíjasok és mentoraik interaktív találkozón, és tapasztalatcserén vehettek részt Déván, a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceumban.
2024.03.20.
Ünnepi istentisztelet a datki unitárius templomban
Március 15. és 18. között Kőhalomban és környékén több ünnepi rendezvénnyel emlékeztünk meg az 1848-as márciusi forradalomról és az ebből kibontakozó szabadságharcról, az össznemzeti összefogás máig érvényes és mindig hiteles példáiról.
2024.03.16.
Megemlékezés az 1904-ben a nagyenyedi vár falába épített emlékműnél, a tömegsírnál
Az 1848-as márciusi forradalomra és az ebből kibontakozó szabadságharcra való ünnepélyes megemlékezéseink során erkölcsi kötelességünk, hogy magunkban felállítsuk a hiányzó emlékoszlopokat azokért az ártatlan magyar civil áldozatokért, akiket...
2024.02.11.
Disznóvágás - Datk, Brassó megye
Január utolsó szombatján hagyományos disznóvágással és közösségi disznótorral egybekötött rendezvényt tartottunk a Brassó megyei Datkon. A program a helyiek társadalmi összefogásával, és az anyaországi testvértelepülés, a Békés vármegyei...
2023.12.15.
Magyar Kulturális Est az egyházközség közösségi termében
Minden héten hétfő esténként bibliaórával összekötött hon- és magyarságismereti előadásokat tartunk felnőtteknek a Kőhalmi Református Egyházközség közösségi termében.
2023.12.11.
Mikulás csomagok átadása Kóboron
December elején, advent első vasárnapját követő héten újra Kóboron találkoztunk Ferkó Zoltánnal, a Restart Kóbor projekt kezdeményezőjével.
2023.12.01.
Alsósok honismereti foglalkozáson Kőhalomban
Minden héten szerda délutánonként hon- és magyarságismereti foglalkozásokat tartunk az általános iskolás alsós korosztály számára a Kőhalmi Református Egyházközség termében.
2023.11.15.
Prosenszki Róbert és Ferkó Zoltán a kóbori református erődtemplomnál
Kóbor egy dél-erdélyi, református, etnikai szempontból szórványban lévő szigetfalu, melyet még egy évszázada is közel ezer fős dolgos magyar közösség népesített be. Sajnos, az elmúlt évtizedekben a falu lakossága kétszáz főre csökkent, aminek közel...