Jelenlegi hely

A Rahói Magyar Ház átadása

/ Bangó Aliz /
bango.aliz képe
Március 24-én, szombaton adták át a magyar közösségnek a Rahói Magyar Házat
Rahói Magyar Ház átadásaRahói Magyar Ház átadásaRahói Magyar Ház átadásaRahói Magyar Ház átadása

A program szentmisével kezdődött, melyet Majnek Antal a munkácsi római katolikus egyházmegye püspöke, László Károly Técső református lelkipásztora, Mikulyák László rahói és Béres István aknaszlatinai plébánosok vezettek. A Rahói Magyar Ház bejáratánál a nemzetiszínű szalagot Grezsa István kormánybiztos és Mikulyák László vágták át. Minden rahói magyar közösség programmal készült az ünnepségre.

A vasárnapi iskolás csoportommal a Pál utcai fiúk című musicalből adtuk elő a Mi vagyunk a Grund című dalt. A Vígszínháztól megkaptam az engedélyt, hogy előadhassuk, és hanganyaggal, kottákkal is segítettek. A produkcióhoz filmet készítettünk a gyönyörű környékről, azokról az értékekről, melyre büszkék lehetnek az itt élők. Többek között a ház építésének fázisait is megmutattuk a filmben. Az asszonykórusnak Kodály Zoltán, Budapest környékén gyűjtött népdalaiból tanítottam be egy csokorral. A felkészülést nehezítette, hogy nagyon sokan betegeskedtek a gyerekek és a felnőttek közül. Szinte sosem tudtunk teljes létszámmal próbát tartani.

Szerencsére mindkét előadás jól sikerült, nagy sikert arattunk. Ennek a felkészülésnek hozamaként a gyerekekben sikerült felkeltenem az érdeklődést, hogy megnézzük a Pál utcai fiúk című filmet. Remélem, a könyvet is elolvassák! Ezzel az élménnyel a magyar kultúra egy fontos részét ismerhették meg. Szeretném elvinni őket Budapestre, hogy megnézhessék a színházi előadást!