Jelenlegi hely

Rákóczi Szövetség – Beiratkozási Program

/ Dancsa Anita /
dancsa.anita képe
Magyar iskolaválasztási kampányt indított a Rákóczi Szövetség Beiratkozási Programja keretében, a Felvidéken és a Kárpát-medence több régiójában.

A Rákóczi Szövetség honlapján olvasható, hogy „a tavaszi általános iskolai beiratkozások előtt mintegy 6500 külhoni magyarul beszélő nagycsoportos óvodásnak küld ajándékot a Szövetség, a szüleiknek szóló levéllel együtt. A magyar iskolaválasztási kampány célja, hogy racionális érvekkel meggyőzze a határon túli magyar családokat arról, hogy gyermekük felnőttként remélt boldogulása és a magyar közösségek hosszú távú megmaradása szempontjából az a leghelyesebb, ha magyar és nem államnyelvű iskolát választanak gyermeküknek. A külhoni magyar iskolák többlettudást nyújtanak, hiszen a magyar nyelv és kultúra mellett magas szinten biztosítják a többségi nemzet nyelvének és kultúrájának oktatását. Az iskolaválasztási kampány érinti a teljes Felvidéket, ahol a Rákóczi Szövetség 4200 iskolakezdés előtt álló gyermeket szólít meg. A kampány végrehajtásában helyi oktatási szakemberek és civilek működnek együtt a Rákóczi Szövetséggel. „

Fogadószervezetem, a Galánta és Vidéke Társulás a Rákóczi Szövetség célalapjai közé tartozik, aktívan részt vesz a Szövetség beiratkozási programjában.  Fórumokat, előadásokat, beszélgetéseket szervez, a magyar iskola választására buzdítja a szülőket. Az iskolaválasztási kampány keretében karácsonyi ajándékcsomagot juttat el Galánta járás magyarul beszélő óvodásaihoz, aminek része egy szülőkhöz szóló levél a magyar iskolaválasztás érveivel együtt. A szeptemberi iskolakezdést követően megszervezi és lebonyolítja a járásban a Rákóczi Szövetség beiratkozási ösztöndíjátadásait.

Idén első ízben nem január és február az iskolai beiratkozási időszak Szlovákiában, hanem március és április, így a Szövetség megismételte beiratkozási kampányát február utolsó hetében. Ennek részeként a Szövetség a „Magyar népmesék” mesekönyvet juttatta el az iskolába készülő nagycsoportos óvodásokhoz. A Galánta és Vidéke Társulás, Galánta járás 18 magyar óvodájában, közel 250 gyermeket ajándékozott meg a mesekönyvvel.

 

Az anyanyelvi oktatás hosszú távon a szlovákiai magyarság fennmaradásának záloga, így az alapiskolai beiratkozás minden évben kiemelt figyelmet kap. A magyar tannyelvű oktatási intézményekbe való beíratási kedv növelésére használt módszerek hatásfoka nehezen mérhető pontosan, de a pozitív visszajelzések arról tanúskodnak, hogy a személyes találkozások, beszélgetések, a Rákóczi Szövetség Beiratkozási Programja, az ösztöndíj hatást tud gyakorolni a szülőkre. A Szövetség adatai, felmérése azt támasztja alá, hogy a program sikeres, "a Felvidéken trendfordulás következett be, a széleskörű összefogás eredményeként".