Jelenlegi hely

Rákóczi hagyatékára emlékeztünk Galántán

Vándorkiállítás és hajós emléktúra

/ Luzsicza Fanni Eszter /
luzsicza.fanni.eszter képe
Az elmúlt évben egymást érték a II. Rákóczi Ferencre emlékező rendezvények szerte a Kárpát-medencében, hiszen a magyar Országgyűlés Rákóczi-emlékévnek nyilvánította a 2019-es évet.
Pék László köszönti a vendégeket Poór József előadása Poór József előadása Rákóczi vándorkiállítás Galántán

Rákóczit 1704. július 8-án választották erdélyi fejedelemmé, ennek a 315. évfordulója alkalmából szervezték meg az életét és munkásságát bemutató vándorkiállítást, amely 2020. január 16-án a Galántai Közéleti Klubhoz is elérkezett. A vendégeket Pék László, a Mentor Felvidéki Tehetségsegítő Tanács alelnöke köszöntötte. A vándorkiállítás koncepciójáról Gaal Gergely, a Rákóczi Emlékév Testület elnöke, a KDNP kommunikációs igazgatója beszélt és megnyitotta a tárlatot, amelynek a Pázmány Péter Alapítvány épülete adott otthont.

A kiállításmegnyitó előtt a Galántai Közéleti Klub meghívott vendége a nagyfödémesi Poór József, író, hajós tartott előadást és beszámolót a ZsuGa vitorlás emléktúrájáról, amelynek szintén II. Rákóczi Ferenc élete adott ihletet. A ZsuGa nevű vitorlás a hajós nagyfödémesi kertjében készült el, majd 2017-ben Pozsonyból indulva, a Kis-Dunán és a Dunán hajózva eljutott egészen a Vaskapuig. Idén tavasszal, ha Poór József egészsége engedi, tovább folytatja útját az Al-Dunán, a Fekete-tengeren, a Boszporuszon és a Márvány-tengeren át Rodostóba, ahol Rákóczi élete utolsó éveiben élt. A hajós emléktúrát a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség és Nagyszombat Megye Önkormányzata is támogatta. A hajós fontosnak tartotta, hogy a fiatalabb generációnak is átadja tudását, ezért az útja során több helyi iskolát felkeresett és bemutatta a vitorlázás mellett Rákóczi hagyatékát is a gyermekeknek.