Jelenlegi hely

Reformáció 500 -Végváron

Méltóságteljes megemlékezés a reformáció 500. évfordulója alkalmából

/ Orcskai Marianna /
orcskai.marianna képe
2017. október 14. maradandó emléket hagy maga után a Temesvári Református Egyházmegye emlékezetében. Az eseményt támogatták az egyházmegye lelkipásztorai is. Az ünnep szervezési feladatai Nt. Bódis Ferenc esperesre hárultak, aki egyben a helyszínt biztosító gyülekezet lelkipásztora is.
Nt. Bódis Ferenc köszöntőjeÜnnepi istentiszteletFt. Csűry István és Nt. Bódis Ferenc emléktábla- avatása

A Végváron megrendezett egész napos rendezvényre közel 800 látogató regisztrált. Az ünnepség 10 órakor kezdődött a református templomban. A Temes megyei esperes köszöntőjét követte Ft. Csűry István püspök igehirdetése, melynek legfontosabb üzenete a folyamatos megújulás felismerésének szükségessége a jelenben. A püspök úr léleképítő gondolatait követte Dr. Zablán Bálint lelkipásztor előadása Kálvin Jánosról. A reformáció egyik legnagyobb alakjáról ellentmondásos vélemények láttak napvilágot. Az előadó Kálvin emberi arcát mutatta be, mellyel bizonyította személyiségének humánus értékeit a korabeli rágalmakkal szemben.

A beszédek közötti fület és lelket gyönyörködtető egyházénekek emelték az ünnepség hangulatát. A Nagyváradi Kántor Kórus, az Új Ezredév, a Belvárosi, a Magyar Baptista Gyülekezet és a helyi közösség kórusa színesítette a programot.

Az évforduló tiszteletére Magyari Hunor fotóiból A Temesvári Református Egyházmegye templomai című kötete jelentett igazi meglepetést. Az albumszerű alkotás bemutatja a megye református templomait.

Az ünnepséget Ungor Csaba szobrászművész Kálvin- plakettjének emléktábla-avatása zárta.

A családbaráttá vált piactéren gyermekprogramok, kézműves foglalkozások, bőséges kóstolási lehetőség biztosította a jó hangulatot. Fellépett a resicabányai Hóvirág Daloskör és az újmosnicai Férfi Dalárda.

A végvári megemlékezés mintául szolgálhat más települések számára szervezési, tartalmi, baráti és léleképítő programkínálatával.