Jelenlegi hely

Ringató

Avagy a magyarnak maradás kulcsa

/ Endrődi-Mike Attila /
endrodi.mike.attila képe
Az ember gyermekként a legfogékonyabb, ekkor tanul meg olyan alapvető dolgokat, amelyek élete végéig elkísérik, többek közt az anyanyelvét. Ezért nagyon fontos a Nemzetpolitikai Államtitkárság által támogatott felvidéki Cseperedő program.
Óvodai fgolalkozásFoglalkozás utáni játszóházÍKitelepült ringató a gyereknaponEgy foglalkozás felér egy testedzéssel – az anyukáknak

Nóta Gabriella és Botos Tímea több mint nyolc éve vezetnek Ringató foglalkozásokat Füleken és közelebbi-távolabbi környékén, Például Losoncon, Ajnácskőn, vagy Bénán is részt vehettek az anyukák és óvodás kor előtti gyermekeik a zenei nevelés alkalmain. Az idő előrehaladtával azonban a legkisebbek is felcseperedtek, így óvodai foglalkozások is szükségessé váltak ennyi idő után Ipolyvarbón és Füleken is.

A Ringatókon résztvevő gyerekek a legfogékonyabb korukban találkozhatnak magyar népdalokkal, mondókákkal és anyanyelvi közegben játszadozhatnak kortársaikkal. A Cseperedő program értékét nagyban növeli, hogy olyan településeken is lehetővé válik az óvoda előtt álló gyerekek szociális és nyelvi fejlesztése, ahol hiányoznak a bölcsődék. Ez nemzet/életmentő lehet a szórványban, ahol a többségi társadalom nyelve erőszakosan, gyorsuló ütemben terjed.

Füleken húsz fő feletti a Ringatóra járó szülők száma, egy-egy alkalomkor általában 10-12 szülő érkezik, gyakran több gyerekkel. Sokan látogatják a foglalkozásokat a környező településekről, mert kiváló alkalom a kapcsolatteremtésre és kikapcsolódásra nem csak a gyerekek, hanem az anyukák számára is. Hiszen miután lementek a baba-mama együttműködését igénylő játékok, és a gyerekek élvezettel csúszdázni kezdenek, vagy a szivacs szigeteken kúsznak, addig az anyukák megosztják egymással ügyes-bajos dolgaikat. Persze ez nem kizárólag női klub, gyakori, hogy a picik az apukájukkal érkeznek.

A heti rendszerességű foglalkozásoknak a füleki Csemadok által üzemeltetett Magyar Közösségi Ház ad otthont, és havi egy alkalommal itt tartják a Szülők Iskoláját is, ami szintén a Cseperedő program keretén belül valósul meg. A szülők itt szakemberek előadásait hallgathatják meg, akik nagy érdeklődés mellett adnak tanácsokat a házasélet és a gyereknevelés nehézségei témájában is. Évente több alkalommal  bábszínházi produkciókat is élvezhetnek a gyerekek.

Akinek ilyen körülmények között telnek életének első évei, egészen biztos, hogy magabiztosabb lesz anyanyelvében, valamint nemzeti identitásában és iskolaválasztása a magyar tanítási nyelvű iskolák fennmaradását fogja támogatni!