Jelenlegi hely

"S hátrahagy a vágtató fogat"

/ Szabó Sándor /
szabo.sandor képe
Nyugat-Bácska egyik színfoltja az évről érvre megrendezésre kerülő Négyesfogat elnevezésű programsorozat, amely összefogja az itt élő magyarokat, s olyan rendezvényt biztosít számukra, ahol igazán jól érezhetik magukat a szórakoztató előadások közepette.

Idén 47. alkalommal került megrendezésre a Négyesfogat Nyugat-Bácskában. Ezen a rendezvénysorozaton négy falu (Doroszló, Kupuszina /Bácskertes/, Szilágyi és Gombos) kulturális-művelődési körei és szervezetei mutatják be közösen az elmúlt év termését. Szereplőkkel, felkészítőkkel, kísérőkkel együtt vagy száz Nyugat-Bácskai fiatal és fiatal lelkületű Nyugat-bácskai töltötte be a doroszlói Móricz Zsigmond Magyar Művelődésű Egyesület színpadát.

A mindennapi problémák, a lassan unalomig hangoztatott népesség csökkenése, az elvándorlási hullám ténye sem szegte az emberek kedvét, hogy részt vegyenek ezen a nagyszerű rendezvényen, hiszen ez egy kis szigetként van jelen az itt élő emberek számára, ahol egyfajta békét és megnyugvást találnak. A fellépők mögött igen jól képzett rendezők, koreográfusok, ének és zenetanárok állnak, így nem is kérdés az, hogy az est folyamán rendkívül gazdag programokkal találkozhattunk, többek között mini színdarabokkal, nép- és modern tánc előadásokkal, valamint népdalokkal. Itt meg kell említenem a vidék büszkeségének számító, Bukrok népdalénekes-páros fellépését is. Csernai Panna és Koleszár Judit nevét nemcsak Nyugat-Bácska, de ország-világ megismerhette a Fölszállott a Páva Kárpát-medencei tehetségkutatón elért sikereik kapcsán.  A rendezvénysorozattal egyidős hagyomány, hogy a közös műsorról fotó, videó anyag készül, és a záró esten kerül átadásra az aktuális házigazdák által. Az idei, a doroszlói házigazdák képviseletében Király Szilárd, az egyesület elnöke nyújtotta át az ajándékokat a résztvevő művelődési szervezetek elnökeinek. Ezt követően pedig átnyújtották a Négyesfogat vándorzászlaját, ami a jövő évi házigazdához, vagyis a Szilágyi József Atilla Művelődési Egyesület elnökéhez került. Az ajándékok és a zászló átadását követően pedig a színpadra szólították a fellépőket, hogy elénekeljék a fogat himnuszát. Az eddigi évektől eltérően viszont újdonságot jelentett az, hogy részét képezhették a fellépők egy igen nemes kezdeményezésnek egy olyan dal eléneklésével, mely a világ különböző pontjain élő magyarokat igyekszik megszólítani, s bevonni őket egy, a magyar nyelv megőrzését, a magyarság megtartását szorgalmazó mozgalomba. A tartalmas programok végeztével pedig hajnalig tartó mulatozás vette kezdetét, ahol kicsik és nagyok egyaránt részt vettek.