Jelenlegi hely

Savaria Szimfónikus Zenekar fellépése a bécsi Musikvereinban

/ Bedőcs Krisztina /
bedocs.krisztina képe
2015. november 5-én tartotta a Savaria Szimfónukus Zenekar bécsi vendégelőadását, amelyet a Musikverein épületének patináns Aranytermében rendeztek.

A Savaria Szimfonikus Zenekar – ahogy a nevéből is kiderül, egy szombathelyi csoport, amely a magyar zenei élet jelentős képviselőjévé nőtte ki magát az elmúlt évtizedekben. A társaság történetének kezdete az 1850-es évekre vezethető vissza, amikor Szombathelyen – az országban negyedikként – Dalárda-egyesület alakult. A Zenekar 2007-től kezdve működik mai formájában.

Az általuk játszott darabok között klasszikus, romantikus és huszadik századi műveket is találhatunk. A zenekar gyakori fellépő olyan magyar és nemzetközi fesztiválokon, mint a Szombathelyi Tavaszi Fesztivál, Soproni Ünnepi Hetek vagy a Nemzetközi Bartók Szeminárium. Az együttes munkáját 1990-ben Bartók Béla – Pásztory Ditta- díjjal jutalmazták.

A Savaria Szimfonikus Zenekar kortárs darabokat is előad. A magyar zeneművek bemutatása és megismertetése érdekében végzett kimagasló tevékenységükért 2001-ben megkapták az ARTISJUS Zenei Alapítvány díját.

A koncert során a zenekar méltán öregbítve hírnevét egy megismételhetetlen élményt nyújtott a bécsi közönségének, amelyet nagy számban látogattak magyar műkedvelők is. Mentoromnak, Dr. Deák Ernőnek köszönhetően én is részese lehettem ennek a csodálatos eseménynek. A zenekar honlapján  figyelemmel követhetőek a fellépéseik, amelyeket csak ajánlani tudok a komolyzene kedvelőinek.