Jelenlegi hely

Segesváriak szüreti bálja Székelyszenterzsébeten.

/ Lőrincz Hortenzia Szerényke /
lorincz.hortenzia képe
Mindössze 20 kilométer választja el a segesvári szorványban élő magyarokat a tömbben élő székelyektől. Ezt a távolságot hidalja át a Gaudeamus Alapítvány által támogatott Kikerics Néptáncegyüttes azzal, hogy hagyományiban élő székely falvakban szervez szüreti bált.
Cickom táncegyüttes- bemutatóLegényekCsőszkirály választásCsoportkép

Az idén 30 éves segesvári Kikerics Táncegyüttes éltében hagyománnyá vált az októberi szüreti bál megtartása, amelyet az elmúlt években a Hargita megyei Kissolymosban rendeztek meg. A nagy érdeklődésre való tekintettel idén Székelyszenterzsébet volt a fogadófalú. 

A rendezvény háziasszonya Kincses Olga tiszteletes asszony, a Kikerics Táncegyüttes oktatója, a székelyszenterzsébeti Cickom Táncegyüttes vezetője, kollegái, és lelkes szülők segítségével sikeresen szervezte meg ezt a csodálatos délutánt.

A helyi hagyományokhoz híven szekeres felvonulással, bálba hívással kezdődött a délután, majd közös áhítat után, a templomkertből gyalogosan, énekszó kíséretével vonult a 156 fős gyereksereg a helyi kultúrotthonba.

Annak rendje, és módja szerint kicsiktől a nagyokig minden csoport bemutatta a csősztáncot a körülbelül 300 főt számláló közönségnek.

Ezután ügyességi táncos feladattal kiválasztották a „csőszkirály párt”, majd kezdetét vette az éjfélig tartó mulatság, melyhez a talpalávalót a Huzavona Zenekar szolgáltatta.