Jelenlegi hely

Segesváron koncert az unitárius templomban

/ Ferencz Orsolya /
ferencz.orsolya képe
2016. április 17-én, vasárnap a "Tavaszváró Koncertsorozat Szórványban" 6. helyszíne a segesvári, unitárius templom volt. A délelőtti szentmise után kezdődött a klasszikus zenei koncert. Énekes szólista Ferencz Orsolya ösztöndíjas volt, orgonán játszott és kísért, Mihályi Erwin 7. osztályos segesvári diák.

2017. április 17-én, a vasárnapi szentmisén találkoztak újra az unitárius egyházközség hívei. A szentmisén Benedek Jakab tiszteletes tartotta a szentmisét. A keskeny út választására hívott bennünket, mely szolgálja az életet. Aki ezen az úton halad, Istennel halad. Sok mindent másként élünk meg ezen az úton. Bár a másik úton az utak szélesek és tágasak. Sokan megyünk szerte a nagyvilágban. Vannak erdei ösvények, ahol csak egymás után lehet haladni, sőt még kezünket is meg kell fogni. Vannak utak szárazföldön, levegőben és megannyi lehetőség. Vannak egyenes utak a jó ügyek számára, ahol az őszinteséget és alázatot lehet megélni. Azonban vannak kacskaringós, görbe utak is, nemcsak azért, hogy későbben érkezzen az ember, hanem azért mert talán vannak eltitkolni valók. Lehet választani! Hiszen két út áll előttem!  Nemcsak az ének szerint, hanem a valóságban is. És várjuk a választ a lélek mélyén, melyiket válasszam.

A hívő keresztény ember útját, látását is elhomályosítják földi dolgok. Ekkor kérjük Atyánk segítségét, hogy segítsen bennünket hogy az egyenes úton megmaradhassunk. Mert ezen az egyenes úton a Békességgel és Szeretettel találkozunk. Ebben fohászkodtunk, és kértük a Jó Isten támogatását a szentmisén. A szentmisén orgonán játszott a tiszteletes úr felesége, aki az egyházközség kántora.

A szentmise után kezdődött a klasszikus zenei koncert, ahol orgonán játszott és kísért, Mihályi Erwin 7. osztályos diák, a Liceul Joseph Haltric, német iskola diákja. A koncert napján kiderült, Erwin, aznap ünnepelte 14. születésnapját. Erwin, aki 2-3 éve orgonázik, rendkívül tehetséges. Tanára, Veres Lajos katolikus kántor. Erwin Cesar Franc Panis Angelicus híres áriáját és Sugár Rezső népdalfeldolgozásait kísérte, műsorán még katolikus szenténekek voltak, melyen ő maga is énekelt. Énekes szólista Ferencz Orsolya ösztöndíjas volt. 

A segesvári unitárius egyházközség nagyon lelkes, aktív közösség. Kéthetente vasárnaponként mindig kürtöskalácsot sütnek, rendszeresen előadásokat tartanak, különböző előadókkal, érdekes, aktuális témákkal. Az unitárius egyházközség nőegylete is rendszeresen tart találkozókat, és kiváló előadókat hívnak meg, mely szintén színesíti a segesvári magyarok közösségi életét.