Jelenlegi hely

Sikeres konzultáció öt ország részvételével Szarajevóban

Véget ért a kétnapos rendezvény

/ Fülöp Dóra /
fulop.dora képe
A HUM Magyar Polgárok Egyesülete Kommunikációs hídépítés a volt Jugoszlávia országainak magyar közösségei között címmel kétnapos rendezvényt szervezett Szarajevóban. A meghívottak között elsősorban olyan egyesületek szerepeltek, melyek mindannyian hasonló nehézségekkel néznek szembe működésük során.
Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkárMagyar táncosok és tursiták Szarajevó központjábanMagyar kulturális flashmob a BascarsijánFelvonulás a Bascarsiján

A rendezvénysorozat első állomása a Válogatás a vajdasági magyar értéktárból címet viselő kiállítás volt, mely a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet jóvoltából érkezett Szarajevóba. A kiállítást megnyitotta Négyesi József, Magyarország bosznia-hercegovinai nagykövete, valamint Vedad Hadžibegić, a magyar nemzeti kisebbség kantonális elnöke, majd részletes ismertetőt nyújtott mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke.

A kiállításmegnyitót követően közös vacsorára került sor, melyen köszöntőt mondott Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár.

Május 26-án reggel kezdetét vette a szakmai konzultáció a magyarság helyzetéről a nyugat-balkáni régióban. Muratović Irma, a HUM Magyar Polgárok Egyesületének elnöke, majd Négyesi József nagykövet köszöntője után beszédet, valamint előadást tartott Potápi Árpád államtitkár, valamint Csibi Krisztina, a Magyarság Házának igazgatója.

Az előadások után a meghívott egyesületek mindannyian ismertették működésük feltételeit, jogi hátterét a saját országukban, valamint felsorolták azokat a jó gyakorlatokat, melyeket érdemes másoknak is elsajátítani. A konferencián résztvevő szervezetek megállapodtak abban, hogy a jövőben még szorosabbra fűzik együttműködéseiket, valamint törekedni fognak a közös célok meghatározására. Ennek első lépéseként a banja lukai Magyar Szó Egyesület, a horvátországi Vukovári Magyarok Egyesülete, a lendvai Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség, a macedóniai Teleház szervezet, a Magyar Nemzeti Tanács, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, valamint a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség olyan közös platform kialakításán kezd dolgozni, mely alkalmas lesz a közös elképzelések megvitatására, egymás eredményeinek közvetlen követésére.

A konferenciát követően a magyarországi delegáció megtekintette a HUM Magyar Polgárok Egyesületének új közösségi helyiségét, majd Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár ünnepélyesen megnyitotta a Magyar Házat Szarajevóban.

(Fotó: Facebook/Potápi Árpád János)

Délután magyar kulturális flashmobra került sor, melyen a szentlászlói MKE Petőfi Sándor táncegyüttes, illetve a csantavéri Mendicus Művészeti Központ tamburazenekarának felvonulása volt látható Szarajevó turisztikai központjában, a Baščaršiján. Mialatt a meghívott magyarországi vendégek, valamint az érintett magyar egyesületek felvonultak a művészeti együttesekkel, számos helyi érdeklődő és turista csatlakozott a menethez. Végül a Jézus Szíve Székesegyház elé érkezve igen nagy közönség előtt megkezdődhettek az előadások.

Bár az időjárás nem kedvezett a fellépésnek, az egyórás vihar után a szentlászlói és a csantavéri együttes - közös megbeszélés alapján – rövid bemutatót tartott műsorából. Bár a nézőszám a jégesőnek köszönhetően alaposan megcsappant, azért így is akadtak turisták, akik csatlakoztak a közös tánchoz.

És azt, hogy a magyar – bárhol is éljen a világon – mindenhol magyar, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a hotelben hajnalig tartó mulatság vette kezdetét a szentlászlói táncosok és a csantavéri tamburazenekar részvételével.