Jelenlegi hely

Soli deo gloria – Egyedül Istené a dicsőség

A reformáció 500., illetve a Magyarországi Református Egyház 450. jubileumát ünnepelték Nagykaposon

/ Kurdi Gábor /
kurdi.gabor képe
Szeptember 27-én Nagykaposon is megtekinthető volt a Soli deo gloria vándorkiállítás, mely a reformáció 500 évét hivatott bemutatni. A kiállítás megnyitására érdekes program kíséretében került sor.

Szeptember 7-én Rozsnyóról indult útjára a Soli Deo Gloria című kiállítás, mely szeptember 27-én érkezett Nagykaposra, ahol sokszínű program keretében került sor a kiállításmegnyitóra. A Reformáció 500 emlékévhez kötődő rendezvény Magyarország Kassai Főkonzulátusának köszönhetően valósulhatott meg.

Az emlékévhez kapcsolódó kiállítás az európai reformációt mutatja be, ebbe beleágyazva – fő mondanivalóként - ismerteti a magyarországi reformáció történetét. Tizenhét kiállítási tábla hivatott bemutatni, hogy milyen változási folyamaton ment végig nemcsak a keresztény egyház, hanem kultúránk és nyelvünk is.

Soli deo gloria kiállítás Soli deo gloria kiállítás

Miután a közönség megtekintette a magyar reformáció évszázadait bemutató kiállítást, a helyi szervezők nevében Varga Tibor, a Csemadok Országos Elnöksége ifjúságért felelős tagja üdvözölte az egybegyűlteket, majd beszédet mondott a rendezvény fővédnöke, Haraszti Attila főkonzul, Magyarország Kassai Főkonzulátusának képviseletében. Rövid áhítattal Pándy Árpád nagykaposi református lelkész, a reformáció útját ismertető történelmi előadással Krausz Viktor, az Ungi Református Egyházmegye esperese szolgált. A rendezvény során fellépett a Cantabile Énekkar, majd akusztikus koncertet adott a Vadkerti Imre, Sipos Dávid, Zsapka Attila trió. A Kormorán együttestől ismert zeneszámokat Jónás Csaba szavalatai tették még átérezhetőbbé.

Koncert a kiállításmegnyitón A lelkes közönség