Jelenlegi hely

Sűrű ősz a Drávaszögben és Szerémségben

/ Bódi Viktória /
bodi.viktoria képe
Szeptember folyamán szinte egymást érték a jobbnál jobb kulturális, gasztronómiai, hagyományőrző rendezvények a horvátországi magyar közösségek életében.
Várdaróci NéptáncfesztiválKopácsi halásznapok - csíptetős ponty21. Eszéki Magyar Nap12. Vukovári Magyar Folklór Est

Az ősz kiemelt időszaka az évközben tanult új ismeretek, koreográfiák bemutatásának, ezért ilyenkor minden héten másik néptáncszemlére, halpaprikásfőző-versenyre, kézműves foglalkozásra, kalácssütésre készülünk a helyi egyesületekkel, hogy hétvégente eleget téve a meghívásoknak más-más falu, város magyar közösségét látogassuk meg, megismerve a tevékenységüket, terveiket. Így volt ez szeptemberben, és október folyamán fokozódik még azokkal a rendezvényekkel, ahol a kedvelt baranyai pirospaprika-termelők mérik össze az idei terméseket. 

  

Szeptember még el sem kezdődött, és máris közel négyszáz táncos lépett fel a 12. Várdaróci Néptáncfesztiválon. A táncszemle volt a rendezvény központi programja, emellett műhelyfoglalkozásokra került sor, volt felvonulás és hangulatos utcabál, és ezúttal is nagy hangsúlyt fektettek a gasztronómiára: idén először rendeztek kakaspörköltfőző-versenyt a fesztivál keretében. Elsőként a gyermektánccsoportok mutatkoztak be a fesztivál színpadán. A szemlét a várdaróci Gerle táncegyüttes nyitotta meg, majd a kórógyi, dályhegyi, csúzai kistáncosok következtek a színpadon. A gyerekek szemléje után kezdődött a menettánc. 

Szeptember első hétvégéjén a Vukovári Magyarok Egyesülete a szigetvári Zrínyi Napokon vendégszerepelt. Ottjártuk alkalmával megismerkedtek a város múltjával és új kapcsolatokra is szert tettek. Az egyesület tagjai múzeumi tárlatvezetésen vettek részt Zrínyi egykori várában, majd megnézték a dzsámit és a korabeli harcosok mindennapjait bemutató tábori életképeket. Az ünnepi rendezvény programjához kapcsolódott Szigetvár korhűen előadott ostromjátéka, természetesen ezt is megtekintették.

   

A hónap második hétvégéjén Kopács, „a víz melletti falu” volt a világ közepe – idén is több ezer látogatót vonzott Kopácsra a halpaprikás, a csíptetős ponty, a kirakodóvásár, a népi kultúra és persze a koncertek. Az esemény fénypontja a Republic együttes koncertje volt vasárnap este. Rendkívüli alkalom ez a kopácsiaknak és a környékbelieknek, hogy megmutassák magukat a távolabbról érkezőknek, felvillantva múltjukat és betekintést engedve jelenükbe. Eszék-Baranya megyéből, de az egész régióból is Kopácsra özönlenek ilyenkor az emberek, hogy jól érezzék magukat a vidék legnagyobb gasztrokulturális fesztiválján, melyet az ártéri halászat és a hozzá kapcsolódó gasztronómia ihletett.

 

Szeptember 21-én, szombaton került sor a 21. Eszéki Magyar Napra az eszék-rétfalusi Népkör Magyar Kultúregyesület szervezésében. Magdika Dániel, a Népkör elnöke, Jankovics Róbert, parlamenti képviselő, Gárdos Béla eszéki magyar konzul és Karlo Šatvar, az eszéki városi tanács alelnöke nyitották meg a rendezvényt és köszöntötték a vendégeket. Ezen a rendezvényen mutatkozott be először nagyközönség előtt az egyesület nemrég alakult népi tánccsoportja. A rendezvényen baranyai és szlavóniai néptánccsoportok léptek fel, illetve huszonhárom stand állt Eszék főterén, ahol magyaros ételeket, bort és egyebet kínáltak a kiállítók, köztük a vukovári magyarok, akik kürtőskalácsot sütöttek. 

   

A hónap végét a 12. Vukovári Magyar Folklór Est zárta, ami remek lehetőség a kultúregyesületek és gyermektánccsoportok bemutatkozására. Az eseményen Jakumetovics Rozália, a helyi egyesület elnöke bemutatta a Magyarok Otthonát, melynek teljes tetőzetét nemrégiben felújították, majd a helyi asszonykórus és a kezdő citerásokból alakult zenekar előadása után a csúzai és nagypiszanicai gyerekeké volt a színpad. 

 

Forrás: Új Magyar Képes Újság, «https://kepesujsag.com» 

Fotók: Bódi Viktória, Hordósi Dániel, Tatai Igor