Jelenlegi hely

Szabad-e bejönni ide betlehemmel?

/ Miklós Tünde /
miklos.tunde képe
A Kaláka együttes szívhez szóló és szórakoztató koncertjével zárta az idei évet az Ausztriai Magyar Pedagógusok Egyesülete 2015. december 18-án, a bécsi Collegium Hungaricum nagytermében.

Az AMAPED idei utolsó nagyszabású rendezvénye, a Kaláka adventi koncertje este hat órakor kezdődött. A jegyek már elővételben elfogytak, közel kétszáz felnőtt és gyermek várta izgatottan, hogy az együttes a színpadra lépjen.

A Kaláka együttesről: A Kaláka együttes 1969-ben alakult Budapesten. Verseket énekelnek, és népzenét játszanak - saját feldolgozásukban. Muzsikájuk sokszínű, és a versekből következően stílusuk is változatos.Az egyéni hangzást a négy énekhang, valamint a klasszikus és népi hangszerek együttes játéka adja. A "kaláka" szó erdélyi népszokást, közös munkát,eredetileg házépítést jelent. A Kaláka együttes tagjai és hangszereik: Becze Gábor: nagybőgő, gitár, Gryllus Dániel: furulyák, citera, pánsíp, klarinét, tárogató, Gryllus Vilmos: cselló, gitár, charango, koboz, doromb, Radványi Balázs:mandolin, 12 húros gitár, ukulele, cuatro, brácsa, kalimba. A Kaláka együttes 2000. március 15-én, 30 éves jubileuma alkalmából, Kossuth-díjat ,2004-ben Prima Primissima díjat, 2014-ben pedig Magyar Örökség Díjat kapott.”

Először Mentsik Szilvia, az AMAPED elnöke üdvözölte a vendégeket, majd személyesen köszöntötte Molnár Máriát, a Collegium Hungaricum igazgatónőjét, dr. Smuk Andrást, az „Europa” - Club elnökét, Radda Istvánt, a Kerekasztal elnökhelyettesét, a bécsi magyar nagykövetség képviseletében Fábián Ádámot, valamint bécsi magyar Széchenyi István Cserkészcsapat megjelent tagjait.

                                                                      

Ez után került sor az egyesület által októberben meghirdetett „Magyar motívumok nyomában Ausztriában” című fotópályázat díjátadójára, majd a Kaláka együttes foglalta el a színpadot. Karácsonyi hangversenyük kerete a betlehemes játék volt, magában a műsorban pedig magyar és más nemzetiségű karácsonyi népdalok, régi egyházi énekek, és karácsonyi versekre írott Kaláka dalok szerepeltek.

A Kaláka-betlehemesek 1987 óta járnak adventkor „házról-házra”, templomról-templomra, iskoláról-iskolára, színházról-színházra. Minden évben néhány napot határon túli magyarlakta vidéken töltenek, így az eddigi hatszáz karácsonyi előadás harmada Erdélyben, a Partiumban, Kárpátalján, a Vajdaságban, a Felvidéken, Burgenlandban, Szlovéniában, a horvátországi Baranyában és Csángóföldön volt, idén pedig Bécsben, a Collegium Hungaricumban.

                                                                     

A nézők -  kicsik és nagyok egyaránt -  nagyon élvezték a koncertet. A műsor végeztével CD vásárlásra is lehetőség volt, melyet kérésre az együttes tagjai dedikáltak is.

Az Ausztriai Magyar Pedagógusok Egyesülete (AMAPED) ezúton is áldott, békés karácsonyt, és emlékezetesen szép, boldog új évet kíván mindenkinek.