Jelenlegi hely

Szabadság, szerelem...

Petőfi verses délelőtt a kőhalmi általános iskolában

/ Gergely Katalin /
gergely.katalin képe
Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából a Kőhalmi Általános Iskola Magyar Tagozatának tanítói, tanárai és tanulói a Petőfi Program ösztöndíjasának szervezésében 2023. április 21-én verses délelőttöt tartottak az iskola könyvtárában.
A verses délelőtt résztvevői - alsó tagozatA verses délelőtt résztvevői - alsó tagozatA verses délelőtt résztvevői - felső tagozatA verses délelőtt résztvevői - felső tagozat

A magyar költészet napja idén az iskolai szünet idejére esett, ezért a verses délelőtt megszervezésére tíz nappal később került sor. A gyerekek azonban már április első hetében némi segítséggel kiválasztották a nekik leginkább tetsző Petőfi-verset, ugyanis a költő születésének bicentenáriuma apropóján ebben az évben mindenki a legismertebb magyar alkotó valamelyik költeményét adta elő.

A költő képes-verses életútját a Petőfi Program ösztöndíjasa mutatta be a jelenlévőknek, az életút egyes állomásaihoz kapcsolódó verseket pedig az iskola tanulói mondták el. Mivel az eseményre a föld napja előtt került sor, ezért az ajánlott művek közül több vers kapcsolódott a természethez, ami Petőfi költeményeinek fontos témája. Így megjelent az Alföld, a Tisza és a Duna, a Nap és a Föld, a tavasz és a gólya. Továbbá hallhattuk még családi költészetének néhány darabját, népies dalokat és életképeket, szerelmes verseket, valamint pár alkotását a forradalom és szabadságharc idejéből.

Összesen 58 költemény, illetve versrészlet hangzott el a gyerekek és felnőttek előadásában. Legtöbben megtanulták a verseket, de meghallgattuk azokat is, akiknek ez nem sikerült ők felolvasták a költeményeket. A jelenlévő tanítók, tanárok közül páran verset mondtak, illetve megzenésített, énekelt verseket adtak elő. Az egyéni szavalatok után közös verstanulásra, versmondásra is sor került: a "Szabadság, szerelem" című rövid verset tanultuk meg és mondtuk el közösen.

A rendhagyó órák végén meglepetés várta a versmondókat: jutalmul mindenki csokoládét kapott, sőt, aki nagyon ügyes volt, az kettőt is.

A Petőfi-ösztöndíjas, valamint az iskola tanítói, és tanárai együttműködésének eredményeképpen jól sikerült az újonnan kezdeményezett program. Reménykedünk, hogy a Petőfi-versek megismerésére, és megkedvelésére szánt délelőtt  hangulata sokáig megmarad a résztvevők emlékezetében, és talán folytatása is lesz.