Jelenlegi hely

Szabó Magda Felolvasómaraton Gyimesbükkön

/ Hock Judit /
hock.judit képe
2017. február 21-én kilencedik alkalommal került megrendezésre a Szabó Magda Nemzetközi Felolvasómaraton a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár szervezésében, Hargita Megye Tanácsának támogatásával. Ezen napot az UNESCO az anyanyelv nemzetközi napjává nyilvánította.
felolvasomaraton.jpga_diszlet.jpga_nepes_tabor.jpgfelolvasasra_keszen.jpg

2017. február 21-én huszadik századunk kiemelkedő alkotójának, Szabó Magdának születésének 100. évfordulójára emlékeztünk. A centenárium alkalmából az írónő műveiből olvastak fel a világ számos országában.

A gyimesbükki Dani Gergely Általános Iskola is bekapcsolódott a felolvasásba. A rendezvény alkalmából a diákok Szabó Magda, Álarcosbál című regénye kapcsán készítettek dekorációt, amelyet a felolvasáshoz berendezett tanteremben helyeztek el. A rendezvényt az iskola magyar tanára, Antal Erzsébet szervezte meg. Az alsó tagozatosok az Álarcosbál című regényből olvastak fel részleteket, a felsőbb évesek pedig a Születésnap sorait elevenítették fel a résztvevők számára. A gyimesbükki Líceum 9. és 11. osztályos diákjaival a Mondják meg Zsófikának című regényből olvastunk fel részleteket.

A felolvasók névre szóló könyvjelzőt kaptak ajándékba a rendezvényt követően. Évről évre magyar irodalmunk egy-egy kiemelkedő alkotójának életművére irányítja a figyelmet országhatárainkon innen és túl a közös felolvasás. Benedek Elek után 2010-ben Orbán Balázs következett, majd Jókai Mór, Arany János, Gárdonyi Géza. Az esemény népszerűsége évről évre növekedett, 2014-től kezdve a Kájoni János megyei Könyvtár az esemény fő szervezője. 2015-ben került megrendezésre az eddig legnépesebb maraton közel 40.000 fő részvételével. Tavaly, 2016-ban Tamási Áron művei szólaltak meg a februárban megrendezett eseményen.

Egy kitartó munka gyümölcse, hogy Gyimesekben a gyermekek mindmáig megőrzik a magyar nyelvet, amely a jövőre nézve erősíti nemzeti összetartozásunkat. Felemelő érzés volt részt venni és bekapcsolódni ezen hagyományőrző rendezvény gyimesbükki állomásába.