Jelenlegi hely

Szakmai találkozó Buziásfürdőn

/ Horváth Ida /
horvath.ida képe
A Szórvány Alapítvány szervezésében, a Megyei Tanács támogatásával hagyományos szakmai találkozót tartottak Buziásfürdőn szeptember 7. és 8. között.
KőpadTrefort szoborBeszédKoszorúzás

Buziás 1905-ig város a Bánságban, Temes megyében, Temesvártól 33 km-re, délkeletre fekszik. 1868-1869-ben Buziásfürdőt Deák Ferenc „a Haza bölcse’’ látogatta, pihenője az 1869-ben Budapesten Szenger Béla kőfaragó által készített kőpad volt. Buziásfürdőn 1874-től fürdőtelepet működtettek a strandolni vágyók számára. A fürdőhely érdekében több beruházást biztosító Trefort Ágostonnak (akkoriban vallás- és közoktatási miniszternek) a község polgárai közadakozásból, két éven át gyűjtött alapból állítottak mellszobrot. Az eredeti Trefort-szobor ma már nem létezik, 1919 nyarán ledöntötték. A XIX. század hetvenes éveinek végén a gyomorbaját itt kezelő Deák Ferencnek állítottak szépen faragott kőpadot a buziásiak. A parkban vele szemben helyezték el a Trefort-szobrot 2001-ben.

Deák Ferenc pihenője

A hagyományos szakmai találkozó keretében a meghívott civil szervezetek képviselői, munkatársai és a közösségépítésben részt vállaló pedagógusok 2015.szeptember 7-én délután megkoszorúzták a Trefort-szobrot.

A szakmai műhely fontos pontjait képezte az elmúlt év közösségépítő programjainak kiértékelése, új programok bemutatása, a civilgondnok szolgálat és a szórványgondnok intézmény falugondnoki szolgálatának működtetése, valamint a térségi iskolahálózat programjainak összegzése.

Az új programok bemutatása keretében megbeszélésre került a Petőfi Program, a www.temes.ro honlap szerkesztése, valamint a Kultúr-Péntek 2.0.

A „Civilgondnok szolgálat az interetnikus közösségek fejlődéséért’’ című projektet 2014 augusztusában indította el a temesvári Szórvány Alapítvány és az Integratio Alapítvány közösen. A projekt célkitűzése felhívni a helyi hatóságok figyelmét az interetnikus kommunikáció kérdésére, illetve olyan civil gondnokok képzése, akik meg tudják mozgatni a helyi közösséget a veszélyeztetett csoportok befogadásának irányába. Ezek a közösségek hátrányos helyzetűnek számítanak legalább két okból: vidéki közösségből jönnek, illetve valamelyik kisebbséghez tartoznak. Kisebbségi helyzetükből adódóan, specifikus szükségleteiket, igényeiket gyakran figyelmen kívül hagyják a helyi önkormányzat vezetői és a kulturális és oktatási intézmények is. Mindezen hiányosságok oda vezetnek, hogy ezek a csoportok kimaradnak a helyi közösségi életből és az esetleges közösségfejlesztési stratégiákból.

Trefort-szobor koszorúzása

A projektben való részvételi lehetőséget 69 megcélzott településen hirdették meg, majd a jelentkezések, illetve a kiválasztási folyamat során, 2014 november 1-től, a következő 6 településen működik a civilgondnoki szolgálat: Újmosnica, Szapáryfalva, Bodó, Zimándújfalu, Majláth és Simonyifalva.

Kultúr-Péntek 2.0:  A projekt általános célja a kultúra népszerűsítése Temes megyében az V- VIII. osztályos diákok körében, a diákok bevonása Temesvár kulturális tevékenységeibe. A projekt fő céljai a következőek: a művészet és kultúra iránti érdeklődés fejlesztése, a Bánság kultúrájával kapcsolatos ismeretek gazdagítása.