Jelenlegi hely

Szarajevó Kossuth Lajos utcája

Magyar államférfi nevét viselte az Armaganusa utca

/ Fülöp Dóra /
fulop.dora képe
Bosznia-Hercegovina történelmének böngészése közben bárki lelhet érdekességekre. Közös múltunk, közös történelmünk okán több nevezetességhez is fűződnek magyar szálak, az azonban igazán nagy meglepetést okozott, amikor felfedeztük az egykori Kossuth Lajos utcát Szarajevóban.

Emléktábla áll azon a helyen, ahol 1914. június 28-án Gavrilo Princip meggyilkolta Ferenc Ferdinánd főherceget és Zsófia hercegnét és ezzel – közvetve ugyan – elindult az I. Világháború. A világhírű tanácsháza, a Vijećnica falán tábla emlékezik meg arról, hogy a háború utáni renoválás egyik meghatározó adománya a magyar Zsolnay-segítség, mely hangsúlyos szerepet kapott az eredeti állapot visszaállításában.

Alija Bejtic: Ulice i Trgovi Sarajeva (Sarajevo, 1973) könyvében pedig bekezdés szól arról, hogy mikor és hogyan vált Szarajevó Kossuth Lajos utca-tulajdonossá.

 

Részlet Alija Bejtic: Ulice i Trgovi Sarajeva (Sarajevo, 1973) könyvéből

A Kossuth Lajos utca az óváros északi részén, Bjelava alatt helyezkedett el Nemanjin és Duvanjska között. Eredeti nevét  Armagandzi Sinan után kapta  még a 16. században, akit az ország csak  Armaganuša-ként ismert.

Az utca egészen 1931-ig  Armaganuša nevét viselte, majd abban az évben a horvát nemzeti hős, Jelačić bán (1801 – 1859) után nevezték el, aki leginkább az 1848/1849-es magyar forradalom és szabadságharc elleni törekvéseiről volt híres.

1948. június 8-tól azonban változtak a viszonyok és – szemben az addigi szemlélettel – a magyar szabadságért vívott harcok szimbólumává vált Kossuth Lajos került a táblákra, azaz ettől a naptól kezdve Szarajevóban megszületett az Ulica Lajoša Košuta.

Photo: DestinationSarajevo

Sajnos az elmúlt évek/évtizedek átnevezési hullámai a Kossuth Lajos utcát sem kímélték, így mára újra az Armaganuša nevet olvashatjuk ott, ahol egykor nemzeti hősünk neve díszelgett, ettől függetlenül a helyi magyarságot büszkeséggel tölti el a tudat, hogy a dokumentumokban még találkozhatunk ezzel a ténnyel.

Kiemelt kép: sarajevotimes.com