Jelenlegi hely

A száz évvel ezelőtt született Maléter Pálra emlékeztek Eperjesen

/ Gráf Dóra /
graf.dora képe
Maléter Pál és a jelen címmel rendeztek emlékkonferenciát az Eperjesi Evangélikus Kollégium dísztermében. Maléter Pál Eperjes szülötte, az 1956-os forradalom és szabadságharc idején Magyarország honvédelmi minisztere volt, akit a szabadságharc leverését követően 1958-ban Nagy Imrével együtt kivégeztek.
Koszorúzás a kommunizmus áldozatainak emléktáblájánálGyenes Judit, Maléter Pál özvegyeKiállítás az 1956-os magyarországi eseményekről az Eperjesi Evangélikus Kollégium dísztermébenA díszterem mennyezete

 

A megemlékezés a kommunizmus áldozatainak emléktáblájánál kezdődött, ahol Haraszti Attila (Magyarország kassai főkonzulja), Doc. Ĺudovít Petraško (a Szlovákiai Politikai Foglyok Szövetsége Eperjesi szervezetének elnöke) és Andrea Turčánová (Eperjes város polgármestere) tartott köszöntőbeszédet, majd a résztvevők elhelyezték koszorúikat. Ezután a megemlékezők átvonultak a Fő utca 92. szám alá, Maléter Pál szülőházához, ahol Gyenes Judit, Maléter özvegye idézte fel az Eperjesen töltött időket. A konferenciát végighallgatva a jelenlévők számos érdekes előadás keretében ismerkedhettek meg Maléter Pál sorsával, a forradalomban betöltött szerepével, illetve a család eperjesi és kassai történetével.

 

A moderátor Balassa Zoltán, kassai helytörténész volt. Előadást tartott Slavomír Sabol püspök, Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalomi Múzeum főigazgatója, Dr. Fabiny Tamás, a Magyar Evangélikus Egyház püspöke, Patrik Derfiňák, az Eperjesi Egyetem Bölcsészkarának docense, Gyenes Judit, Dr. Horváth Miklós hadtörténész, Ľudovít Petraško, továbbá Kónya Péter, az Eperjesi Egyetem rektora.

A rendezvény fővédnöke Haraszti Attila, Magyarország kassai főkonzulja volt.