Jelenlegi hely

A szebb világot álmodó város

Szászrégenben ünnepi megemlékezés zajlott március 15-én

/ Marjai Éva /
marjai.eva képe
A hagyományoknak megfelelően Szászrégen apraja-nagyja kiveszi részét az 1848–49-es forradalom és szabadságharc évfordulójának megünnepléséből. A diákok ilyenkor nemzeti színekkel díszítik a szórványkollégiumot, a táncosok új koreográfiákat gyakorolnak az ünnepi műsorhoz.
Koszorúkkal ékesenÜnnepi táncbemutatóA Piccolino gyermekkórusA régeni gyerekek munkája

A megemlékezés a római katolikus templom kertjében kezdődött, ahol a város vezetői, a kulturális és egyházi közösségek képviselői megkoszorúzták Petőfi Sándor mellszobrát. Ezt követően az Eugen Nicoara Művelődési Házban folytatódott az ünneplés, ahol beszédet mondott Márk Endre alpolgármester és Dénes József tanár.

A Szebb világról álmodom című műsorban közreműködött a szászrégeni református egyházközség Piccolino gyermekkórusa, a marosfelfalusi Bíborka és a szászrégeni Gyöngyvirág néptánccsoport, valamint a kisfülpösi Verőfény néptánccsoport. A középiskolák magyar tagozatainak diákjai bemutatták az Örökségünk Őrei-projekthez készített kisfilmjeiket. A művelődési ház Mini Csim-Bum és ifjúsági színjátszó-csoportja Petőfi Sándor, Arany János, Ábrányi Emil, Várnai Zseni, Baricz Lajos és számos kortárs szerző művéből összeállított irodalmi műsorral idézte fel a szabadságharc hőseinek emlékét. Énekkel Bondor Anna Renáta és Rafael Laura és Géczi János tette ünnepibbé az estet. A nagykőrösi Arany János Református Gimnázium és Szakgimnázium diákjai a Határtalanul-projekt keretén belül látogattak Szászrégenbe s együtt ünnepeltek a vendéglátókkal.

Az alkalom végén a Szózat és a Himnusz eléneklése után a résztvevők Jókai Mór gondolatát vihették magukkal útravalóként: „A jövendő terhe vállaidon fekszik, légy erős, légy törhetetlen, hogy azt diadalmasan elviselhesd.”