Jelenlegi hely

Szeben Megyei Magyar Napok Bólyán

/ Töttösi Gergő /
tottosi.gergo képe
A Szeben Megyei Magyar Napok nemrég a bólyai iskolába látogatott egy filmvetítés erejéig. Egyike volt ez csupán a 10 napon át tartó rendezvénysorozat számos programjának, kiemelkedő jelentőségét azonban helyszínének megválasztása jelentette. Vasárnap ugyanis ezzel több, mint két évtized után került megrendezésre magyar közösségi esemény a faluban.
Ürmösi Maurer Béla Hadnagy sírhelyeFilmvetítés Bólyán

Bólya egy Nagyselyk községhez tartozó kicsiny, mindösszesen körülbelül 600 lelket számláló település. Magyar lakosainak száma a hét évvel ezelőtti népszámlálás szerint 76 fő, mostanra azonban valószínűleg ez a szám sajnos jóval kevesebb (2002-ben még 104 volt).

Itt született Bolyai Farkas magyar matematikus. Neki, illetve fiának, Bolyai Jánosnak mellszobra máig megtalálható a katolikus templom közvetlen közelében. Látogatásunk alkalmával volt szerencsénk felkeresni a három itt nyugvó magyar katona sírját is: Ürmösi Maurer Béla 1848-49-es hadnagyét, illetve két, az I. Világháborúban elesett Magyar Honvédét.

Rendezvényünkre a helyi magyarok közül, várakozásainkat felülmúlóan, mintegy húsz érdeklődő volt kíváncsi. Az eseményt a magunk részéről teljes sikerként éltük meg, és nagyon bízunk benne, hogy látogatásunkkal sikerült egy kicsit felpezsdítenünk a közösséget, illetve, hogy egy újabb programmal hamarosan ismét lesz lehetőségünk ellátogatni Bólyára.