Jelenlegi hely

Szent István szoboravatás Németóváron

/ Miklós Tünde /
miklos.tunde képe
Május 21-én, szombaton, délután fél négytől került sort a Szent István szobor ünnepélyes leleplezésére az ausztriai Németóváron (Bad Deutsch-Altenburgban). Az „Europa”- Club által szervezett ünnepség a Mária templomban kezdődött szentmisével, majd a templom előtt a szobornál folytatódott a rendezvény.

Szent István-szobrot avattak május 21-én, az ausztriai Németóváron (Bad Deutsch-Altenburgban). Az „Europa"-Club által szervezett eseményen részt vett többek között Németóvár polgármestere, Wallowitsch Hans, Perényi János Magyarország bécsi nagykövete, Bábel Balázs kalocsai-kecskeméti érsek, a magyar közösség európai parlamenti képviselője, Csáky Pál; Sopron város önkormányzatát Brummer Krisztián képviselte, Felső-Ausztria Tartomány Tanácsának képviseletében Erwin Schrödinger volt jelen. A szobor készítője Hunyadi László is az ünnepség díszvendégei között volt.

 „Itt már régen elindítottuk ezt a hármas határ találkozót. Tehát itt találkoznak a felvidéki, a magyarországi és az ausztriai magyarok. Egy ilyen községet, ahol ennyire szeretik a magyarokat, ennyire együtt lehet dolgozni harmonikusan, barátilag, hát ezt azt hiszem, keresni kell. Annak is örülök, hogy tényleg ezt is nem csak ausztriai magyarok állították, és ami örvendetes, hogy az egész költség fedezése adakozásból történt. (…) Már ez magába véve is egy nagyon szép eredmény.” – mondta Dr. Smuk András, az „Europa”– Club elnöke.

Az ünnepélyes szoboravató ünnepség szentmisével kezdődött a Mária-templomban, amelyet Bábel Balázs kalocsai-kecskeméti érsek celebrált. „Szent István király, aki a felesége által a németséghez is kötődik, nagyon jó, hogy idekerül a határszélre, mintegy összekötő személlyé válik ott, ahol az emlékét is őrzik, ott, ahol még egy ősének a sírjánál is emlékezik a magyar nép, és ugyanakkor a mai magyarságot, a mai magyar-európai embert is megszólítja azáltal, hogy a keresztény alapelveknek a fontosságát hangsúlyozza.” – mondta el Bábel Balázs érsek.

A szentmise után került sor Szent István mellszobrának leleplezésére és felszentelésére a temető melletti parkban, ahol egyidejűleg a Szent Istvánról elnevezett pihenőt is felavatták. A szoboravatón ünnepi beszédet mondott a németóvári polgármester, dr. Hans Wallowitsch, Magyarország bécsi rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, dr. Perényi János és dr. Smuk András, a bécsi „Europa”- Club elnöke. „Ha megkérdeznék tőlem, hogy mi Európa, akkor azt mondanám, hogy ez itt Európa.“ – mondta dr. Perényi János.

Ezt követően Csáky Pál felvidéki európai parlamenti képviselő részvételével sor került a szobor leleplezésére. A gyönyörű műkő szobor Hunyadi László marosvásárhelyi szobrászművész alkotása. „Számomra nagyon megható és megtisztelő volt ez az ünnepség. Mindig is nagy tisztelője voltam Szent István királynak, úgyhogy nagy öröm látni, hogy ilyen szenzációs helyre került a szobor”- nyilatkozta a művész.

Az ünnepségen közreműködött a komáromi Concordia vegyeskórus Stubendek István karnagy vezényletével, a somorjai Harmonia Classica Samorin kamarakórus, Wolfgang Danzmayr vezényletével, Vig Margit hegedűművész, valamint a Nemzetközi Duna-Filharmónia művészei.