Jelenlegi hely

Szent István ünnepe Tornalján

/ Csízi-Kurilla Tünde /
csizi.kurilla.tunde képe
Augusztus 20. az egyik legrégebbi ünnepünk: az 1083-ban szentté avatott első királyunk, Szent István ünnepe, a keresztény magyar államalapítás, a magyar állam ezeréves folytonosságának emléknapja. A mindezekhez kapcsolódó tisztelet, illetve annak szertartásos kifejeződése is kötődik augusztus huszadikához, és ez Szlovákiában, Tornalján sincs másképpen.

Épp hogy megérkeztem Tornaljára máris nagy szeretet fogadott, s első feladatomként rögtön bevontak az ünnepség szervezésébe, lebonyolításába.

Az ünnepi program a következő volt:

Ökonemikus istentisztelet a római katolikus templomban
A honfoglalási emlékmű megkoszorúzása a Templom téren
Zsapka Attila és Emmer Péter koncertje a Rákóczi Magyar Házban

Nagy örömömre a koszorúzási ünnepséget Petőfi Sándor: A magyarok istene című verssel nyithattam meg, melyet Honyák Zsuzsa Ünnepi beszéde követett. A Magyar Házban pedig a remek hangulatú koncert mellé a halászlé és a csapolt sör csalt még több örömet a résztvevők arcára. Az ünnepség meglepetés tűzijátékkal zárult.

Az idei megemlékezésre és az azt követő baráti találkozóra többen érkeztek, mint tavaly, reméljük, hogy ez nem csak a jó időnek volt köszönhető, hanem kitartó közösségszervező munkánk gyümölcse lehet.