Jelenlegi hely

Szentgyörgy borai

/ Hunyadi Péter /
hunyadi.peter képe
...avagy dúzsi borok Sepsiszentgyörgyön. Rendhagyó borkóstolónak adott helyszínt december 17-én az INdiVINO Bor Studió. Egy újabb szép esemény, mely anyaországi és határon túli magyar közösségeket kötött össze - ezúttal a borkultúra eszközével. Bár Székelyföld inkább "sörvidék", mégis megmutatkozott, hogy az igényes borfogyasztásra errefelé is van igény, kiváltképp, ha a nagyszerű italok a magyar konyha remekeivel és ízes muzsikával egészülnek ki.

 

 A 2015-ös év utolsó, ünnepi kóstolóján, a dúzsi Lehmann családi pincészet borait kóstolhatták vendégeink. A borokat maguk a borászok, Lehmann Tamás és édesapja Lehmann György mutatták be, egyúttal  betekintést nyújtottak a kézműves borok elkészítésének rejtelmeibe is.
 Lehmannék a Tolna-megyei Dúzson, egy hagyományos családi pincészetben "nevelgetik" boraikat a szőlővessző hajtásától a borok palackozásáig. A pinceházban a muzsika, a magyar népzene is gyakori  vendég, amely boraik egyik legízesebb "kiegészítője".Tamás maga is muzsikus, így el sem lehetett volna képzelni ezt az eseményt élő népzene nélkül. Azonban, hogy a kapcsolatok ezen a téren is  erősödjenek, a kiváló helyi együttes, a Heveder Zenekar két zenésze, két magyarországi zenésszel - magával a borásszal, és Hunyadi Péterrel, a Petőfi Sándor Program egyik ösztöndíjasával kiegészülve -  közösen szolgáltatták a megfelelő hangulatot.

 A bor-sor elején fölsorakozó friss, könnyed borokat, a bor-stúdió ízletes falatkáival párosítottuk. Az est második felében két klasszikus vöröset kóstolhattunk, - egy merlot-t valamint egy cabernet sauvignon-t  - amelyekhez tökéletesen passzolt a borbár konyháján gondosan elkészített borjúpörkölt. A desszertről sem feledkeztünk meg: az édesszájúak nagy örömére Tőkés Erika mutatta be kézműves  csokoládékölteményeit.  A kóstolót éjszakába nyúló beszélgetés, ének és táncmulatság zárta.

 A rendezvény nem titkolt szándéka, hogy a még "meghódításra váró" székelyföldi borkultúra magyarországi, vagy éppen határon túli magyar borászatokra, borvidékekre épüljön fel, hogy ezzel is erősítse  a különböző nemzetrészek közötti kulturális kapcsolatokat.